• Informacje na temat:

    pigwa przepis

Przepisy na temat: pigwa przepis
  • Wołowina w pigwach dla czterech osób

    W weekend mamy trochę więcej czasu na gotowanie, dlaczego by więc nie poświęcić go na przygotowanie greckiej wołowiny w pigwach. Przepis idealny na tą potrawę podaje wybitny, grecki kucharz Teofilos Vafidis.

  • Sprawdzony przepis na "Pigwa faszerowana orzechami"

  • Bogactwo witamin w słoiczku :) taki owoc warto docenić, rośnie w naszych ogrodach, nie trzeba go oblewać chemią do transportu. Przepis na 6 słoików ok 200ml.

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Trudno mi sobie wyobrazić zimę bez dodatku pigwy w gorącej herbacie. Sprawdza się też świetnie jako nalewka oraz dodatek do pieczonych serników.

  • Wypróbowany przepis na "Muffiny z pigwą"

  • Mają lekko kwaskowaty posmak pigwy. Są puszyste, a dzięki kruszonce przyjemnie chrupkie. Wykonanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Z podanych proporcji wychodzi piętnaście babeczek. Serdecznie polecam mój przepis.

  • jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

Artykuły na temat: pigwa przepis
  • Pigwa zdrowsza niż cytryna

    Nie nadaje się do jedzenia na surowo, bo jest bardzo kwaśna i twarda. W jej skórce jest dużo celulozy, której nasz organizm nie trawi. Możesz za to z niej robić nalewki (przepis na s. 92), syropy, konfitury czy soki. Teraz jest czas zbiorów pigwy. Jeśli nie masz jej w ogrodzie, uważnie się rozglądaj na bazarku, bo ten owoc wiele może. n W okresie jesienno-zimowym jest szczególnie zalecana, bo...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Pigwa lepsza niż cytryna!

    Pigwa to owoc, który zawiera dużo witaminy C (15 mg w 100 g, czyli więcej niż cytryna), która to wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B w niej zawarte mają(...) układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem. Zawiera najwięcej pektyn z wszystkich owoców Owoc ten zawiera...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Trzy przepisy dzisiaj : Osso bucco z pigwą ; Cromesquis z emmentalerem i kapusta modra z gruszką.

    Pigwę jak do tej pory jadłam tylko w postaci konfitur i galaretek. Ale trafiłam na ten przepis w CVF numer z listopada i zrobiłam ją z osso  bucco, trochę...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Zobacz, jakie to proste! Zaloguj się na swoje konto. Kliknij na przycisk ‘Dodaj przepis' - prawy górny róg strony.     Pojawi się formularz dodawania przepisu. Formularz składa się z trzech prostych kroków: Krok 1 - Wprowadź ogólne informacje o przepisie oraz dodaj zdjęcie główne, czyli to, które będzie prezentowane w miniaturce w całym serwisie. Po dodaniu zdjęcia pojawi się edytor, który pozwoli Ci na odpowiednie wykadrowanie. Kadrować możesz za pomocą myszki rozciągając lub zmniejszając...

  • Sztuka gotowania, Niki Segnit

    Czy książkę o gotowaniu można nazwać arcydziełem? Określić mianem biblii? Albo zrecenzować jako: "intrygującą, zdumiewającą i oburzającą”? Tak, jeśli tą książką jest „Leksykon smaków" Niki Segnit. Dziś autorka tego światowego bestsellera, wydaje nowe, przełomowe dzieło, które odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...