• Informacje na temat:

    piesi gęsi

Przepisy na temat: piesi gęsi
  • Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

  • Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

  • Jeśli zostanie Wam mięso gęsi z rosołu lub pieczenia, proponujemy pyszną alternatywę potrawki, którzy wszyscy dobrze znają. Robi się w oka mgnieniu, w oka mgnieniu znika z talerzy.

  • Bardzo smaczna i zdrowa, pieczeń z gęsi.

  • Gesina na naszych stołach jest rzadkim gościem.Od jakiegos czasu powoli wraca do łaski.Mieso gesi jest bardzo kaloryczne ale za to jakie smaczne.Wytopiony smalec gęsi jest bardzo ceniony w medycynie lufowej,swietny na infekcje dróg oddechowych,a maść sporządzona ze smalcu działa rozgrzewająco na bolące stawy.

  • pieczone żołądki z gęsi

  • Wypróbowany przepis na "Gulasz z gęsi"

  • Sprawdzony przepis na "Gulasz z gęsi"

  • Wypróbowany przepis na "Galareta z gęsi"

  • Świętomarcińskie przysmaki

Artykuły na temat: piesi gęsi
  • Sześć rad, które zapewnią twojemu dziecku bezpieczeństwo na drodze

    ...w kamizelkę. Jeśli dzieci poruszają się w grupie, powinny iść gęsiego. Bezpieczny rowerzysta Mali rowerzyści zawsze powinni mieć na głowie kask. Warto przynajmniej raz do roku zrobić dokładny...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • ​Roztocze: Zachwycające i takie urocze

    Oprócz aparatu fotograficznego warto mieć przy sobie... lornetkę, bo nad Roztoczem o tej porze roku można zaobserwować przelatujące klucze żurawi, gęsi, dzikich kaczek. Są też ptaki (ślepowrony, bączki, derkacze, żurawie, orliki krzykliwe i sowy), które zostają na lęgi, na całe lato w Roztoczańskim Parku Narodowym. W leśnej głuszy gniazduje również bocian czarny, chroniony specjalną "ptasią...

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Zbigniew Cybulski: Dwa zdania na temat dzieciństwa

    ...... Był oczywiście szlachetny, pomagał słabszym, stawał w obronie pokrzywdzonych. Miał tylko jedną wadę. Gdy na niebie pojawiał się klucz gęsi lecących na zachód - niezależnie od tego, czym byłby zajęty i jak byłby przez piękną dziewczynę kochany - siadał na konia i odjeżdżał w kierunku, w którym leciały dzikie gęsi". Chłopcy z lwowskiego Korpusu Kadetów przypominają zabawkowe żołnierzyki. Rogatywki...

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...

  • Gibraltar po raz pierwszy

    .... Wystraszyłam się tak bardzo, że na mojej skórze pojawiła się skóra gęsia w wydaniu maxi. Uzbrojona w podwójną skórę człowieczo-gęsią zaczęłam powoli się zastanawiać co się dzieje i dotarło do mnie, że wskoczyła...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • Władca Werony

    ...posłużyć, żeby się ogrzać. Było mu zimno, dzwonił zębami. Przeklęci Padwańczycy i ich beznadziejne patavinitas. Usłyszał, jak oddalili się ostatni ludzie na koniach. Za nimi pędzili piesi, wrzeszcząc(...) psy? Albo, co gorsza, gęsi? Ciolo przycisnął się mocno do wysokiego muru, czuł jak ślizgają mu się spocone palce i z całych sił pragnął, aby jakaś chmura zasłoniła gwiazdy, a jego spowiła całkowita...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...