• Informacje na temat:

    piersi w zupie francuskiej

Przepisy na temat: piersi w zupie francuskiej
Artykuły na temat: piersi w zupie francuskiej
  • Otulone ciastem

    ..., 2 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 5 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki śmietany 18 proc. Na nadzienie: 20 dag piersi z kurczaka, 15 dag mrożonego...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Perła południowej Francji

    Marsylia świętuje w tym roku zaszczytny tytuł stolicy kultury europejskiej. Oficjalne otwarcie odbyło się w przystani Vieux-Port zapierającą dech w piersiach paradą światła. Górująca nad miastem bazylika Notre- Dame de la Garde otrzymała dodatkową wspaniałą iluminację. Latem odbędzie się tu wiele festiwali. Marsylia to najstarsze, drugie co do wielkości miasto Francji i największy port nad...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Le Corbusier: Droga na szczyt

    Przeczytaj fragment książki Anthony’ego Flinta "Le Corbusier. Architekt jutra": Potrafił przyglądać się godzinami jej piersi wolno unoszącej się i opadającej tak samo jak wielki okręt na falach(...) niego ten akt miał szczególną symbolikę. Choć pseudonim nawiązywał po części do nazwiska jego pradziadka - monsieur Lecorbesiera z Brukseli - a także do nazwiska osiemnastowiecznej aktorki francuskiej...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Wesele bez mięsa?

    ...z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Tadeusz Pluciński: Lubiłem być żonaty

    ...na sobie bluzkę. Oczom wszystkich ukazały się jej bujne piersi". - Kiedyś szliśmy z Tadziem korytarzem w budynku telewizji, on akurat rozstał się z Kaliną, ja z moją żoną Basią, a tu nagle otwierają...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...