• Informacje na temat:

    piersi pieczone w piekarniku i warzywami

Przepisy na temat: piersi pieczone w piekarniku i warzywami
  • Pieczeń indycza z podgrzybkami

    Składniki na 8 porcji: - 1,2 kg fileta z piersi indyka, - 40 dag podgrzybków, - 1 cebula, - 1 kajzerka, - pół szklanki śmietanki, - 1 jajko, - 1 cytryna, - 3 ząbki czosnku, - 5 - 6 gałązek(...) rozmarynu. 5. Upieczoną roladę pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie usuń wykałaczki oraz nici. Przełóż na półmisek, pokrój na plastry. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami...

  • Kotlety schabowe pieczone wraz z warzywami w piekarniku to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

  • Z indyka i pieczarek

    Składniki na 8 szaszłyków: - 30 dag mięsa z piersi indyka, - 4 pieczarki, - 2 małe cebule, - 2 małe ziemniaki, - pół papryki czerwonej, - pół papryki zielonej, - oliwa z oliwek, - oliwki (ewentualnie), - sól, pieprz, - tymianek, przyprawa do grilla. Przyrządzanie: Mięso z piersi indyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Lekko obsmażyć je na patelni. Następnie w ciągu...

  • Nowy pomysl na kotlety z piersi z kurczaka :)

  • Szaszłyki z kurczakiem

    ...prowansalskie  sól pieprz Przygotowanie: 1. Patyczki do szaszłyków namocz w wodze. Piersi z kurczaka umyj, pokrój. W misce połącz jogurt i przyprawy, dodaj kurczaka, wymieszaj, odstaw do lodówki na godzinę. 2. Warzywa pokrój. Nabijaj je na patyczki naprzemiennie z kurczakiem. Szaszłyki posyp ziołami prowansalskimi, piecz 40 minut na grillu lub w piekarniku w temperaturze 180°C.

  • Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne.

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ..."Kolorowe dynie, melony, kabaczki ozdabiają wiele stoisk z warzywami, a mimo to często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe" - pisze w swojej książce(...) kabaczek, 200 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki suszu warzywnego, 1/3 szklanki płatków ryżowych, 2 łyżki płatków quinoa, marchewka, pietruszka, kawałek selera, wiejskie jajko, łyżka posiekanej natki...

  • Smaczne mięsko. Wystarczy tylko dodać ziemniaki i pożywny obiad gotowy.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Artykuły na temat: piersi pieczone w piekarniku i warzywami
  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    ...pomidory. Możesz jeszcze ułożyć na każdej warstwie pomidorów cienki plasterek żółtego sera. Warzywa zapiekaj ok. 15 min w nagrzanym do 200° C piekarniku. Udekoruj natką, podawaj na ciepło lub zimno(...) usuń gniazda nasienne). Pomidora przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami i również pokrój w kostkę. Usmażone mięso połącz z warzywami, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodaj zioła. Tak...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Obiad na tarasie

    Można je przyrządzić w piekarniku albo na ogrodowym grillu.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Indycza pierś faszerowana pieczarkami Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/4 kg fileta z piersi indyka, sól, pieprz, sok z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, łyżka miodu, łyżeczka słodkiej(...) wylepiaj posmarowane tłuszczem foremki na babeczki (20 sztuk). Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 190° C ok. 20 minut. Gdy ostygną, wyjmij babeczki z foremek. 3. Przygotuj farsz: szczypiorek i pół pęczka...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Pomysły na letnie obiadki

    ...z ugotowanych i rozdrobnionych jarzyn dodasz jajko. Następnie posmarowane nadzieniem naleśniki zwiń, posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku. Nasza propozycja: Naleśniki z marchewką i pomidorem (po(...), fasolka, pomidory. Można do niej dodać także kawałki ugotowanej piersi kurczaka lub szynkę dobrej jakości. Nie wolno zapominać o przyprawach (np. bazylii, tymianku lub oregano). Zapiekanka będzie...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Królowa roszponka

    ..., soku z cytryny i pieprzu lub mieszać z innymi sałatami, warzywami, pieczonym mięsem i owocami. Limit ustala jedynie twoja kulinarna wyobraźnia. W wersji light  Na lunch przygotuj sałatkę z roszponki i grillowanej piersi kurczaka. Dodaj pomidorki koktajlowe, cebulkę, awokado i polej winegretem. W innej wersji sałatkę można urozmaicić kawałkami jajka na twardo, a zamiast zwykłej cebuli dodać...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...