• Informacje na temat:

    piersi kaczki w czerwonej kapuście

Przepisy na temat: piersi kaczki w czerwonej kapuście
Artykuły na temat: piersi kaczki w czerwonej kapuście
  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Została nim Maria Banach, poznanianka, autorka bloga „Gruszka z fartuszka”. Zdjęcie: Blogger Chef   Blogerka-laureatka kulinarnego konkursu zachwyciła jurorów przede wszystkim smażoną piersią z kaczki podaną z sosem z aronii i czerwonego wina. - Pierwsze zadanie poszło w miarę gładko, a pozytywne oceny jury uniosły mnie jakieś 10 cm nad ziemię - przyznała Marysia.   Wielki Finał BlogerChef'a za nami W miniony weekend, 22-23 czerwca br., zwykle zaciszny i urokliwy kompleks...

  • Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy. Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum...

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...