• Informacje na temat:

    pierś z indyka z tymiankiem

Przepisy na temat: pierś z indyka z tymiankiem
  • Pieczeń z indyka

    Składniki: ok. 2 kg pierś indyka 1/2 szklanki białego wina 5 ząbków czosnku listki z 3 gałązek tymianku łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu 3 pokruszone(...), tymiankiem, listkami laurowymi, octem, solą i 3 łyżkami oleju. Natrzyj mięso, włóż na 2 godz. do lodówki. Następnie wstaw na 15 min do piekarnika (200ºC), po czym podlej winem, zmniejsz temp. do 180ºC...

  • Wypróbowany przepis na "Mielone z indyka z tymiankiem"

  • Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

    ...z cytryny   1 łyżeczka miodu   1 mały ząbek czosnku   1 łyżka posiekanego tymianku   1 łyżka posiekanego lubczyku   sól do smaku   Przygotowanie: Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na(...)Składniki: Sałata: 4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)   20 dkg piersi z indyka   skóra starta z połowy cytryny   2 łyżki oliwy z oliwek   1 łyżeczka posiekanego...

  • Pierś z indyka możesz także zastąpić piersią z kurczaka.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem. Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady(...) weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz. Cebule obrać i poćwiartować. Marmoladę rozpuścić w 0,5 l wody, dodać pokrojone...

  • Przepis wart wypróbowania: "Grillowana pierś indyka"

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Sprawdzony przepis na "Faszerowana pierś indyka"

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Jeśli decydując się na grilla nie chcemy rezygnować z mięsa, z powodzeniem możemy przyrządzić drób, np. pierś z kurczaka bądź indyka. Mięso to nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, a marynuje się je łatwo(...) wysmarować od wewnątrz oliwą. Na godzinę przed pieczeniem skropmy rybę sokiem z cytryny i doprawmy ziołami, np. tymiankiem, majerankiem i zielem angielskim. Na grillu świetnie sprawdzają się też...

  • Pomysł może banalny, ale za to jaki smak....Mniam:)

Artykuły na temat: pierś z indyka z tymiankiem
  • Pierś z indyka z morelami

    Mięso umyć, rozciąć nożem tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę, morele i jabłka pokroić w kostkę, zmieszać z 2 łyżkami majeranku i bułką tartą(...) posmarować miodem.  Brukselkę oczyścić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Indyka pokroić w grube plastry, podawać z brukselką, polać sosem spod mięsa.  Zobacz także:

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Coś pysznego z indyka

    ...i warzywami gotowanymi na parze. Plastry indyka w sosie Składniki na 4 porcje: 1 pierś z indyka, 1 duża cebula, 1 ostra papryczka, 1 ząbek czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, 10-12 zielonych(...) i pieprzem, zagęścić mąką. Polać mięso pokrojone w plastry, udekorować rozmarynem. Gulasz z indyka z żurawiną Składniki na 4-6 porcji: 80 dag mięsa z indyka (może być pierś i/lub udo), 1 cebula...

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem. Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady(...) weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz. Cebule obrać i poćwiartować. Marmoladę rozpuścić w 0,5 l wody, dodać pokrojone...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Wędzonki na cenzurowanym

    Na rynku jest sporo tego typu produktów. Lubimy je jeść ze względu na niepowtarzalny smak i aromat. Najczęściej sięgamy po ryby (głównie makrelę, łososia, pstrąga) oraz wędliny, drób (kurczak, pierś indyka). Na sklepowych półkach znajdziemy także wędzone sery, np. żółty, twarogowy. Niestety, choć są smakowite, specjaliści od żywienia alarmują, żeby je jeść z umiarem, jedynie od czasu do czasu...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Obiad na tarasie

    Składniki na 4 porcje: łyżka masła, 3 większe pomidory, 500 g piersi z indyka, sól D pieprz, 100 g boczku (w plastrach), 100 g kukurydzy z puszki, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, kilka gałązek rozmarynu. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ziemniaczki dobrze wyszorować, pokroić w cienkie plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Dno naczynia wyłożyć połową ziemniaków. Pierś indyczą...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...