• Informacje na temat:

    pierś z indyka sos sojowy

Przepisy na temat: pierś z indyka sos sojowy
  • Pierś indycza z grilla

    Składniki: 400 g piersi indyka, 200 g wędzonego boczku, dwie cebule, 4 ząbki czosnku, po 4 łyżki: sosu sojowego, miodu, octu winnego, przyprawa do grilla np. Vegeta, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku.

  • Sprawdzony przepis na "Faszerowana pierś indyka"

  • Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem

    Składniki na 2 porcje: Pierś z indyka (ok. 300 g) 10 śliwek kalifornijskich 1 łyżka świeżego imbiru Sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu(...), pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut. Do rękawa do pieczenia przekładamy...

  • fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko

  • Duszona pierś z indyka z papryką i grzybami

    Składniki na 4 porcje: 3 cebule 2 czerwone papryki 600 g pieczarki 3-4 gałązki rozmarynu 800 g piersi z indyka 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 350 ml bulionu 75 ml sosu sojowego(...) obsmażyć mięso, posolić i popieprzyć, zdjąć. Obsmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć. 3. Przesmażyć czosnek, cebulę i paprykę, dodać rozmaryn, mięso i pieczarki. Wymieszać bulion i sos...

  • Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.

  • Indyk i ogórki w curry - przysłała Serafina

    Czas przyrządzania: 40 minut; ilość porcji: 4; kaloryczność 1 porcji: 473 kcal; składniki: 1 kg ogórków (świeżych, ale nieszklarniowych - gruntowych i dużych); 50 dkg cebul szalotek; 50 dkg piersi z indyka; 6 łyżek oleju; 1 limetka; 10 dkg płatków owsianych; 1 łyżka curry; 2 łyżki sezamu; 1 łyżka cukru; 1 łyżka sosu sojowego; sól...

  • Przepis wart wypróbowania: "Grillowana pierś indyka"

  • Pyszne potrawy na cały tydzień

    .... Polej pierogi i ozdób malinami. Roladki nadziewane Sposób przygotowania 1. Indyka umyj, osusz i przekrój. Rozłóż i zbij tłuczkiem, by powstał duży, płaski płat mięsa. Przypraw solą, czosnkiem granulowanym i słodką papryką w proszku. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Ryż ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.  2. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, starty na tarce czosnek i imbir...

  • Smaczny pomysł na "Pierś indyka w sosie serowym"

Artykuły na temat: pierś z indyka sos sojowy
  • Soczysta pierś kaczki

    Jak przyprawiać? Pierś najczęściej zostawia się na noc w marynacie. Może to być: czosnek, imbir, anyż, miód, sos sojowy. Jeśli chcemy uzyskać orientalny smak, sięgnijmy po tajski sos słodko(...) pomarańczowego z imbirem, miodem i odrobiną cynamonu. Piersi na słodko można zostawić na kilka godzin w sosie sojowym z miodem, brązowym cukrem z kilkoma kroplami octu winnego, łyżką żurawiny ze słoika...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • O, pieczone kurczę!

    ...dla dzieci lepsze niż wieprzowe). Drób sprawdzi się nawet na kanapkach dla smyka. Możesz na nie położyć pieczoną w domu pierś z indyka lub kupioną w sklepie szynkę z indyka czy polędwicę z kurczaka(...) upieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami. Warto spróbować także smakołyku kuchni chińskiej - kaczki po pekińsku, którą przed pieczeniem marynuje się m.in. w sosie sojowym z miodem. Z kolei pieczona...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Chudnij z Adele

    ..., natka pietruszki, kapary, oliwki, sos sojowy, oliwa. Napoje: kawa, matcha, zielona herbata, czerwone wino, szczególnie szczep pinot noir. Zobacz także:(...) włoskimi 2. płatki gryczane z orzechami i borówkami 3. naleśniki z mąki gryczanej z syropem z daktyli Obiad: 1. pieczona pierś kurczaka w pesto z natki pietruszki, sałatka z cykorii...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    ...pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać. Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć(...) proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Sałatki z drobiem

    ...z orzechów (lub oliwy), 60 g orzechów włoskich. Przygotowanie: Piersi kaczki umyj i ponacinaj skórę. Natrzyj solą i pieprzem. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z miodem i octem. Włóż kaczkę(...). Maliny przebierz (możesz przepłukać zimną wodą). Ser zetrzyj na drobne wiórki. Przygotuj sos: wymieszaj ocet, resztę oleju, sól, pieprz, cukier i szalotki. Wymieszaj sałaty, kawałki indyka i groszek...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

Wideo na temat: pierś z indyka sos sojowy
  • Orientalne żeberka i pstrąg w soi, czyli azjatycka kuchnia Maliki Szyc-Juchnowicz

    Kuchnia azjatycka to jedna z najbardziej kolorowych i pełnych smaku kuchni na świecie. W "Dzień Dobry TVN" Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała swoje ulubione potrawy inspirowane Azją. Opowiedziała również o swoim dzieciństwie spędzonym w Algierii. Na stole pojawiły się takie dania jak: orientalne żeberka wieprzowe, pierś z indyka z sosem sojowym oraz pstrąg w soi z marchewką i liściem laurowym.