• Informacje na temat:

    pierś gesi

Przepisy na temat: pierś gesi
  • Pierś gęsi w ziołach - Robert Sowa

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Świętomarcińskie przysmaki

  • Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym

    Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki weinbrandu Przygotowanie: Pierś natrzeć solą i pierzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godz...

  • Wypróbowany przepis na "Pierś gęsi w żurawinie"

  • Pierś z gęsi w sosie koniakowym z figami

    Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, - 400 ml bulionu drobiowego, - cebula, - główka kapusty włoskiej, - 30 g masła, - 1/8 l bulionu warzywnego, - 2-3 łyżki oleju, - opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych, - 2 figi, - 6 kumkwatów, - 2 łyżki konfitury morelowej, - łyżka mąki, - 2 łyżki koniaku, - łyżka zielonego marynowanego pieprzu Przygotowanie: Pierś natrzeć w całości...

  • Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Świetna propozycja na ciepłe danie, również na zimną przekąskę.

  • Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

    ...nałożyć na talerze. Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gęsia pierś z żurawiną"

  • Krewetki w sosie koniakowym

    ...krewetki 1-2 minuty, dodać pozostały czosnek i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Krewetki podawać z makaronem, sosem i świeżą bazylią. Ryba w sosie koniakowym Pierś z gęsi...

  • Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :)

Artykuły na temat: pierś gesi
  • Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

    Składniki: 1 cała pierś gęsia 200 g tłuszczu gęsiego 0,5 kg cebulek 2 szczypty soli 300 g żurawiny wielkoowocowej laska cynamonu 100 ml wody 100 g cukru brązowego   Przygotowanie: Gęsią pierś myjemy, osuszamy, solimy. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w poprzek i odstawiamy na godzinę. Tłuszcz gęsi topimy w rondelku, na bardzo małym ogniu. Pierś obsmażamy...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

  • Pierś gęsi w ziołach

    Pieczona pierś z gęsi w ziołach na glazurowanych gruszkach z rozmarynem i śliwowicą podana z kopytkami z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Mówi się, że świąteczny obiad jest tak samo ważny, jak wigilijna wieczerza. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości w te święta, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykłych spotkań, podczas których nie może zabraknąć wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie dla naszych gości. O ile doskonale znamy kanon potraw wigilijnych, często pojawia się problem ze świątecznym obiadem. Warto...

  • Gęsina na św. Marcina

    .... Tuszkę dokładnie umyć. Oprószyć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Pierś ponacinać. Gęś napełnić przygotowanym farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nogi związać mocną bawełnianą nitką. Tak(...) minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać do mięsa pokrojony w talarki por. Dusić na małym ogniu, aż pierś i warzywa staną się miękkie. Danie rozłożyć na 4 talerze, udekorować natką...

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...współczesne warianty smacznych dań! Dziś proponujemy gęsią pierś karmelizowaną z cynamonem i żurawiną oraz gęsie nogi z jabłkami . Warto pamiętać, aby (zgodnie ze szwedzką tradycją) do tych...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    ...schudnięcie - pierś indycza Białe mięso indyka jest najchudsze, niskokaloryczne (85 kcal na 100g), dlatego powinno być jednym z głównych składników diet odchudzających. Zawiera dużo białka...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

Wideo na temat: pierś gesi
  • Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowym

    mięso na sycący jesienny obiad. Sprawdzi się też na świątecznym stole, jako niebanalne danie główne. My proponujemy wam pierś gęsi z aromatycznym musem jabłkowo-imbirowym. Tak przyrządzona nikogo nie pozostawi obojętnym! PIERŚ Z GĘSI Z MUSEM JABŁKOWO-IMBIROWYM – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Czereśnie w kuchni

    Karina Zuchora - finalistka 3. edycji „Masterchefa”, a obecnie szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji - przygotowała w "Dzień Dobry TVN" dania z czereśniami w roli głównej. Wśród propozycji znalazły się bardzo nieoczekiwane dania: wątróbka z czereśniami oraz pierś gęsi z czereśniami. - Czereśnie bardzo fajnie komponują się z mięsem - powiedziała Zuchora. Na deser przygotowała zaś