• Informacje na temat:

    pierożki z ziemniakami

Przepisy na temat: pierożki z ziemniakami
  • Pierożki z ziemniaków - Małgorzata

    40 dkg maki, ciepła woda, sól; na nadzienie: 7-8 dość dużych ziemniaków, 6dkg słoniny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, słonina do okraszenia.

  • Są bardzo smaczne

  • Jarzynowy krem z tortellini

    Składniki: udko kurczaka ziemniaki seler marchewki pietruszki kawałek pora ziele ang. liść laurowy sól, pieprz śmietana i mąka (opcjonalnie) pierożki tortellini (po ok. 4-6 na porcję, mogą być w różnych kolorach) Przygotowanie: 1. Ugotuj pierożki tortellini, ostudź. Udko oczyść, zalej zimną wodą, wrzuć liść laurowy, ziele ang. i gotuj na wolnym ogniu. Odszumuj. Kiedy wywar będzie...

  • Francuz z polską duszą

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...kapustą, pieczonymi lub świeżymi rzodkiewkami albo z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami. Do takiego bulionu można też dodać zalewę po kiszeniu marchewek, brukselki czy ogórków. Będzie wtedy...

  • Dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego...A do tego pyszne...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...sprawdzony sposób na pyszny deser i obiad w jednym! Jeśli jednak wolisz bardziej wytrawną wersję, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Skuś się na tradycyjne ruskie z serem i ziemniakami, wigilijne z kapustą...

  • DROŻDŻOWE PIEROŻKI DOSKONALE NADAJĄ SIĘ JAKO DODATEK DO KAWY.

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ...  Pierożki pistacjowe z syropem miodowym  Składniki: 150 g gotowego ciasta francuskiego 30 g pistacji 30 g bułki tartej pół łyżeczki cynamonu 140 g cukru 1 jajko 30(...) posypanej maka powierzchni wyciac 12 krążków (6cm O). nakładać nadzienie pistacjowe i sklejać pierożki, które układać następnie na wyłożonej papierem do piecznenia blasze. Piec w 175 st. C przez 20-25

  • Inne niż wszystkie! Drożdżowe pierożki idealnie smakują w połączeniu z czerwonym barszczem.

Artykuły na temat: pierożki z ziemniakami
  • Kremowy kapuśniak z pierożkami

    .... Gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Pierożki odcedzamy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Zupę przelewamy do misek i dodajemy po kilka pierożków na porcję. Możemy też pierożki podać osobno.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Indyjskie wegetariańskie samosy

    ...sobą, tworząc torebeczkę, do której nałóż nadzienie. Zlep brzegi. 4. Smaż pierożki na złoto na rozgrzanym oleju. Posyp sezamem. Zobacz także:

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Cudeńka z mielonego

    ...3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C. Chińskie pierożki Przygotowanie: Do przesianej mąki dodaj wrzącą i zimną(...) sakiewki. W garnku zagotuj wodę. Dno sitka do gotowania na parze wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Ułóż pierożki. Gotuj na parze 12-15 min. Pikantne pakieciki Przygotowanie...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Talerz pożywnej i smacznej zupy

    ...dorzuć kołduny lub pierożki (jeśli są mrożone, lepiej je wcześniej rozmroź, a w zupie tylko podgrzej) i zagotuj. Zupę rozlej do talerzy i dopiero wtedy posyp parmezanem, dodaj pomidorki pokrojone...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Słodkie popołudnie

    Podwieczorek jak niegdyś u babci: pierożki, knedle i słodkie kluseczki.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...