• Informacje na temat:

    pierożki z mąki ziemniaczanej

Przepisy na temat: pierożki z mąki ziemniaczanej
  • Wan Tan

    Chińskie pierożki Wan Tan w czterech wersjach.

  • Proste do wykonania pierożki, które wywodzą się z chińskiej tradycji, ale dadzą się wykonać z produktów dostępnych w naszych sklepach. Myślę, że miłośnicy chińskiej kuchni nie będą zawiedzeni… Przepis na ok. 30 pierożków. Jeśli porcja miałaby być dla 2-3 osób można ilość składników zmniejszyć o połowę. No, może z wyjątkiem pędów bambusa…

  • Trójkąciki z porzeczkami

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1/2 l naturalnej maślanki szczypta soli Dodatkowo: po 30 dag porzeczek czerwonych i czarnych 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Do mąki wlewaj powoli maślankę o temperaturze pokojowej, miksując na...

  • Smaczny pomysł na "Pierożki z jagodami"

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., z rzodkiewkami, kawałkami pomidorów i ogórków.  Pierożki z szałwią 1. Mąkę przesiej. Dynię pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj do mąki razem z solą(...) przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty. Na jednym ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem, dociśnij i wytnij nożykiem pierożki. Gotuj 3 minuty od...

  • Smaczny pomysł na "Pierożki z morelami"

  • Sprawdzony przepis na "Smażone pierożki chińskie"

  • Inne niż wszystkie! Drożdżowe pierożki idealnie smakują w połączeniu z czerwonym barszczem.

  • Pierożki samosas w wersji beztłuszczowej, czyli pieczone w piekarniku, wegańskie z pysznym nadzieniem warzywnym, pachnące przyprawami. Fajne danie na imieniny, imprezy studenckie, kolację lub drugie śniadanie.

  • Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie półksiężyców wypełnione słodką marmoladą i otulone w cukrową pierzynkę. Dobre nie tylko na święta czy od święta ;) Z pewnością umilą każde popołudnie przy aromatycznej kawie.

Artykuły na temat: pierożki z mąki ziemniaczanej
  • Słodkie popołudnie

    Podwieczorek jak niegdyś u babci: pierożki, knedle i słodkie kluseczki.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Z brzoskwiniami i morelami

    ..., piecz ok. 40 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Rada:Brzoskwinie można posmarować podgrzanym mlekiem i miodem (po 1 łyżce) Pierożki z morelami Składniki na 20 sztuk: Na ciasto: 3 szklanki mąki(...) mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, cukier puder. Do pokruszonych drożdży dodaj 1/3 szklanki śmietany oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Dobrze nadziane

    .... Smażone pierożki chińskie Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, ok. 90 ml wody. Na farsz: 10 dag kapusty pekińskiej, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule dymki ze szczypiorem, 1 jajko, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 1 białko, olej do smażenia. Mąkę przesiej...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...przez gęste sitko. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, olej i sól. Dodaj do mąki płyn i powoli mieszaj szpatułką. Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj dłońmi na stolnicy około 15 minut, aż ciasto(...), 2 łyżki sosu demi glas, cebulę, rodzynki, pieprz, majeranek i szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Formuj małe pierożki, napełniaj farszem i krótko gotuj je w osolonej wodzie. Barszcz czerwony...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...