• Informacje na temat:

    pierogow z makiem

Przepisy na temat: pierogow z makiem
Artykuły na temat: pierogow z makiem
  • Chińskie pierogi

    Z porem.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Pierogi z gruszką

    Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są dania z naszej własnej strefy klimatycznej. Rodzime produkty są zdrowsze, gdyż nie są długo transportowane i przechowywane. Zatem czy może być coś lepszego niż własnoręcznie lepione pierogi z naszymi polskimi gruszkami?

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Sprawdzone sposoby na udane pierogi

    Kilka prostych trików uczyni z ciebie mistrzynię pierogów!

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Sposób na kolorowe pierogi

    Do każdego ciasta pierogowego można dodać składniki, które zmienią jego barwę, a przy tym smak. Zielony kolor uzyskasz z ugotowanego, zmielonego w blenderze szpinaku. Czerwony – z koncentratu pomidorowego, a żółty – z curry. Szybki wzorek Niezbyt dobrze radzisz sobie z robieniem falbanki na brzegu pierogów? Możesz lepić je szybciej i prościej. Oprósz mąką widelec i końcami ząbków...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Oszczędne leniwe pierogi

    Danie w wersji light.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

Wideo na temat: pierogow z makiem
  • Pomysły na twaróg Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepisy na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pastę z pora oraz pastę z migdałami i granatem.