• Informacje na temat:

    pierogi z ziemniakami i cebula

Przepisy na temat: pierogi z ziemniakami i cebula
  • Pierogi z ziemniaków

    Smaczne i chrupiące!

  • Wyborne pierogi na obiad.

  • Pierogi z kabanosem i ziemniakami

    ...i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.   Lepimy pierogi; na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki...

  • Takie pierogi są też pyszne z kapustą i ziemniakami.

  • Pierogi z serkiem wiejskim

    ...wyciąć krążki.  3.  Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.  4.  Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...

  • Dzisiaj na odmianę pierożki z kaszą, ziemniakami, podsmażaną cebulką i pieprzem.

  • Pierogi z grzybami

    ...po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i usmaż pierogi na rumiano, często obracając. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podaj.

  • Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :) Najlepsze pierogi - idealne ciasto, smaczny farsz. Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku. Pierogi ruskie przepis.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ..., posiekanego cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane łyżeczka nasion kopru włoskiego, zmiażdżonych 300 g mączystych ziemniaków 800 ml bulionu drobiowego 300 ml śmietany 12 proc(...), pokrojone cebula, pokrojona łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 3 szklanki bulionu wołowego Placki ziemniaczano...

  • Sposób zawijania i przepis na ciasto mam od koleżanki z grupy Ewelina Rzeszutek dziękuję.

Artykuły na temat: pierogi z ziemniakami i cebula
  • Pierogi z ziemniakami lub kaszą

    We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pierogi lwowskie

    Posyp skwarkami i cebulą by pięknie prezentowały się na talerzu.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pierogi z bobem

    ...boczek. Mieszając, smaż aż cebula się zeszkli. Wystudzony i obrany ze skórek bób rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj przestudzoną cebulę i natkę, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Pierogi z ziemniakami

    ...przygotować pierogi: Ugotuj ziemniaki. Podsmaż boczek na złoty kolor. Na pozostałym tłuszczu zrumień cebulę. Ugnieć ziemniaki dopraw. Dodaj cebulę i boczek. Do mąki dodaj jaka i wodę, wyrabiaj ciasto (gotowe nie powinno się kleić do dłoni).  Odstaw na 30-40 minut.  Rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5 mm. Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...