• Informacje na temat:

    pierogi z surowych ziemniaków

Przepisy na temat: pierogi z surowych ziemniaków
  • Pierogi z soczewicą

    .... Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii...

  • Zapiekanki same w sobie sa zaletą :) a te z ziemniaków szczególnie :)

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...jabłuszek (surowych lub podpieczonych), ulubiony gęsty syrop (np. wiśniowy, malinowy, karmelowy), patyczki (np. szpadki szaszłykowe) i oto mamy ciekawą, słodką przekąskę, np. na domówkę. Domowy sok Jeden z najzdrowszych, najlepszych napojów, to sok wyciśnięty ze świeżych jabłek. Warto regularnie częstować nim całą rodzinę! Pierogi Z farszem z jabłek i odrobiny białego sera smakują wprost...

  • maślany posmak podsmażanych ogórków..

  • Składniki: 10 dużych ziemniaków do tarcia, 6 dużych ziemniaków do ugotowania, twaróg, przyprawy na ostro, sól...

  • Pełna witamin, przepyszna surówka, gorąco polecam jako dodatek do drugiego dania bądz jako danie samodzielne. SMACZNEGO

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...i owoców podczas mrożenia rozsadzi ich cząstki, co spowoduje utratę jędrności i pogorszenie smaku. Nie zamrażamy też surowych ziemniaków i cebuli, które ściemnieją, natomiast zamrożony majonez(...) ziemniaków. Dodatki te zmiękną podczas rozmrażania, a potrawa stanie się mało apetyczna. Jeśli chcesz zamrozić mięso gotowane lub pieczone, to musisz pamiętać o tym, że w zamrażalce wyschnie ono...

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z nadzieniem z soczewicy i ziemniaków"

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z ziemniaków z przepisu siostry Anastazji"

Artykuły na temat: pierogi z surowych ziemniaków
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pierogi z soczewicą

    ...układać po porcji farszu, zalepiać starannie, dociskając brzegi. Gotowe pierogi wrzucać porcjami na posolony wrzątek, przemieszać drewnianą łyżką i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, przepłukać zimną wodą. Pierogi podawać polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane majerankiem. Po ostygnięciu można pierogi przyrumienić na oleju na złoty...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Rozpaczliwe wołanie o miłość

    Dziwiłem się, że Rafał tak lubi u nas przesiadywać, że tak mu smakują pierogi mojej mamy. Byliśmy przecież biedni, a on miał wszystko...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    ..., sosy, pieczywo, wędliny, dania mączne (pierogi, knedle, pyzy, ciasta) tłuste sery i twarogi. Najlepiej wykorzystywać do tego specjalne woreczki odporne na niską temperaturę (które nie będą(...): 1. Surowych warzyw i owoców bogatych w wodę: ogórków, sałaty, pomidorów, arbuzów, pomarańczy. Kryształki lodu powstające podczas mrożenia uszkodzą ich strukturę dlatego po rozmrożeniu stracą swoją jędrność...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...