• Informacje na temat:

    pierogi z serem białym i orzechem włoskim

Przepisy na temat: pierogi z serem białym i orzechem włoskim
  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...schronisko czy elegancka restauracja. Tradycyjne potrawy Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. "Schlutzkrapfen" (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), kiszona kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone...

  • Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.

  • Kuchnia bułgarska

    .... Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (nie można liczyć zatem na dania takie, jak knedle czy pierogi z owocami). Za to desery bywają nadzwyczaj pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego(...) plasterki, wygniatamy ręką i mieszamy z drobno posiekaną zieloną pietruszką. Wszystkie warzywa połączyć razem. Z wierzchu posypać pokruszonym lub pokrajanym w kostkę serem feta. Przed podaniem polać sałatę...

  • Pierogi to danie łatwiejsze w wykonaniu niż mogłoby się to wydawać, a do tego zrobisz je ze składników, które na co dzień goszczą w Twojej kuchni.

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z białym serem"

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z białym serem i wiśniami"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze szpinakiem i białym serem"

  • Pierogi lubię i często się nimi zajadam na obiad. Czasem zrobię sama, czasem dostanę od teściowej, czasem kupię, ale myślę, że wszyscy się zgodzimy, że te ulepione w domu, wyjęte prosto z garnka, jeszcze parujące, polane masełkiem lub skwarkami smakują najlepiej. W Krakowie bardzo popularne są koreańskie pierożki na parze: pikantne, z cieniutkim ciastem, dla mnie idealne. Jednak w domu lubię komponować smaki po naszemu, czyli po „krakosku. Zatem rozkładam stolnicę na stole, zaopatrzona w...

Artykuły na temat: pierogi z serem białym i orzechem włoskim
  • Orzechowy raj

    ...białe wytrawne wino. Pierogi z orzechami Składniki: 1,5 szklanki mąki, łyżka stopionego masła, jajko, sól, słodka śmietanka, cukier puder, mielone orzechy, szklanka wody. Farsz: 40 dag suszonych(...) farszem orzechowym. Ciasto rozwałkuj. Wytnij niewielkie kółka. Na każdym ułóż faszerowaną śliwkę. Uformuj pierogi. Partiami wrzuć na posolony wrzątek. Gdy wypłyną, przełóż je na półmisek. Polej stopionym...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...) trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...