• Informacje na temat:

    pierogi z młodej kapusty

Przepisy na temat: pierogi z młodej kapusty
Artykuły na temat: pierogi z młodej kapusty
  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • ...pierogów lub naleśników. Liście jarmużu sparzone wrzątkiem mogą zastąpić liście kapusty podczas przygotowywania gołąbków. Zmiksowany w blenderze jarmuż może być dodatkiem do zup, zapiekanek, makaronu...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...prawdziwe bomby kaloryczne. Podczas wigilijnej wieczerzy zjadamy ok. 2500 kcal. To całodzienne zapotrzebowanie energetyczne dla młodej dziewczyny, prowadzącej aktywny tryb życia. Dlatego warto zachować(...) śmietaną. Ustal sobie limit - np. zupa, kawałek karpia w galarecie, trzy pierogi, dzwonko karpia, łyżka kutii plus kawałek ciasta (możesz wziąć dwa odpowiednio mniejsze kawałki różnych rodzajów ciast...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...