• Informacje na temat:

    pierogi z mięsem przepis babci

Przepisy na temat: pierogi z mięsem przepis babci
  • Wakacyjny obiad jak u babci

    Zapraszamy na smaki dzieciństwa! Potrawy, które babcia gotowała nam migiem, a my zjadaliśmy jeszcze szybciej...

  • Każdy ma swój sposób na ruskie pierogi. W moim rodzinnym domu najlepsze ruskie robiła babcia, jej tajemniczym składnikiem był biały pieprz oraz bryndza, gałka muszkatołowa, masło i karmelizowana cebula.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.

  • domowe pierogi

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z mięsem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z mięsem"

  • Czasami, a nawet coraz częściej lubimy powracać do smaków naszych korzeni. W połączeniu z kluskami...no masakra!

  • Pierogi takie przygotowywały w domu moja babcia i mama. Teraz robię je ja. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.

  • Po niedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do farszu...ale po co. Proporcje zawarte w przepisie (odnośnie mięsa) można modyfikować wg swojego uznania.

Artykuły na temat: pierogi z mięsem przepis babci
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Mapa smaków mojego życia

    .... Z czasem do swojego jadłospisu dopuściłam zupę pomidorową oraz pierogi z mięsem mojej babci. Pierogi w moim wczesnym życiu pełniły dwie funkcje: były pysznym jedzeniem oraz służyły mi do nauki(...). Przepis mojej mamy i marka mojego rodzinnego krakowskiego domu. Powiem nieskromnie, że wychodziły mi doskonale. I zawsze było na nie wielu chętnych. Udało mi się na nie "złowić" młodzieńczą miłość. Są...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię(...) w pamięć? Siostra Anastazja : - W czasach mojego dzieciństwa kuchnia była bardzo uboga. Gospodynie nie znały wtedy tylu produktów i przepisów. Może w miastach sytuacja była inna, ale na wsi było po...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Z okazji 10. urodzin Smakera prezentujemy wam najpopularniejsze przepisy na ten przysmak. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym....

  • Codzienny, niedzielny, wspólny

    Ja zainteresowałam się gotowaniem, gdy miałam dziesięć lat. Moja pierwsza książka kucharska? Il manuale di nonna papera (Podręcznik babci kaczki), wydany na początku lat 70. Czytając włoskie blogi kulinarne, przekonałam się, że na tej książce wychowało się chyba całe moje pokolenie! Przepisy w niej były dobre, ale nie dziecinnie proste. Żeby gotować z babcią kaczką, trzeba było się skupić i mieć...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...