• Informacje na temat:

    pierogi z łopatki i boczku

Przepisy na temat: pierogi z łopatki i boczku
  • Nic nie smakuje lepiej, niż domowa kiełbasa ze słoika :-)

  • Smażonka z łopatki.... bardzo syta i bardzo smaczna a przede wszystkim ekspresowa w wykonaniu....... Polecam

  • Wiecie jak to jest z nami :P musieliśmy coś sami zrobić z tego, co pod ręką było ;)

  • Domowe wyroby to w tych czasach najlepsze rozwiązanie. W sklepach jest bardzo duży wybór różnych wędlin czy pasztetów. Niestety czytając skład tych wyrobów na etykietach włosy stają dęba. Domowy pasztet idealnie zastąpi te sklepowe a są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.

  • Bardzo smaczna, kolejna mielonka wieprzowa, tym razem zrobiłam z karczku i łopatki wieprzowej. Mielonka, konserwa w słoiku. Polecam :) Z podanego przepisu wyszły 2 słoiki 0,5 l, 3 słoiczki 350 ml i 5 słoiczków 250 ml.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada w boczku"

  • Pyszny gulasz z łopatki z kaszą,proste danie... Szybkie do przygotowania a przede wszystkim zawsze się udaje .

  • Tłuszcz wydobywający się z boczku wpływa na smak całej potrawy.

  • Kolejna odsłona domowej wędliny. Pieczona mielonka z łopatki. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Idealna na kanapki, pasuje z różnymi dodatkami. Robiona w domu więc wiemy co jemy, bez żadnych sztucznych i niezdrowych dodatków.

  • Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.

Artykuły na temat: pierogi z łopatki i boczku
  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...