• Informacje na temat:

    pierogi z kaszą

Przepisy na temat: pierogi z kaszą
  • Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

    ...nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi. 4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z kaszą"

  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy(...). Gotuj 20 min.  2. Jabłka obierz, oczyść, dodaj do zupy. Wsyp bulion. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Wyjmij trochę dyni, resztę zupy zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posyp kaszą...

  • Doskonałe wegetariańskie pierogi z zaskakującym nadzieniem

  • Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

    ...nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.

  • Pierogi są cudownym materiałem, jest tyle farszy, że każdy znajdzie cos dla siebie :) Tu trochę niestandardowe z kaszą gryczaną.

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    ...i pyszne słodkości opublikowałem w mojej książce „Kuchnia Fit” – dietetyczne mogą być i sernik, i muffiny, i pierogi, o ile się je odpowiednio przygotuje. Sposób przygotowania Grzyby suszone(...) ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia...

  • Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.

Artykuły na temat: pierogi z kaszą
  • Pierogi z kaszą i serem

    Przygotowanie: Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny....

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi z kaszą gryczaną

    ...1. Połączyć mąkę, sól i oliwę. Powoli dodawać 3/4 szklanki gorącej wody, zagnieść ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut. 2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z 1 łyżką masła, schłodzić. Cebulę umyć, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Ser wymieszać z kaszą, śmietaną, i cebulą, doprawić. 3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, na...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi z ziemniakami lub kaszą

    We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Pierogi z mięsem i kaszą

    ..., a gdy zacznie wrzeć posól ją i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zobacz także:

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

Wideo na temat: pierogi z kaszą
  • Pomysły na twaróg Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepisy na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pastę z pora oraz pastę z migdałami i granatem.

  • Kuchnia polska Pawła Zająca

    Paweł Zając, szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, w "Dzień Dobry TVN" przygotował pierogi z kaszą gryczaną z dudkami cielęcymi oraz placek z jabłkami. Kucharz zdradził także swój przepis na ciasto do pierogów.

  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie