• Informacje na temat:

    pierogi z kasza

Przepisy na temat: pierogi z kasza
  • Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

    ...nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi. 4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.

  • Doskonałe wegetariańskie pierogi z zaskakującym nadzieniem

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    ...i pyszne słodkości opublikowałem w mojej książce „Kuchnia Fit” – dietetyczne mogą być i sernik, i muffiny, i pierogi, o ile się je odpowiednio przygotuje. Sposób przygotowania Grzyby suszone(...) ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia...

  • Pierogi są cudownym materiałem, jest tyle farszy, że każdy znajdzie cos dla siebie :) Tu trochę niestandardowe z kaszą gryczaną.

  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z kaszą"

  • Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

    ...nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.

  • Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.

Artykuły na temat: pierogi z kasza
  • Pierogi z kaszą i serem

    Przygotowanie: Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny....

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Kasza ma tyle zalet, że zasługuje na więcej niż na jedynie rolę dodatku do drugiego dania.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Nasza kasza gryczana

    Gdy masz mało czasu, kasza gryczana z grillowanymi warzywami będzie idealnym pomysłem na obiad. Dobrze komponuje się z papryką, cebulą, cukinią i grzybami. Dzięki swojej konsystencji doskonale łączy(...) posiekaną kapustę pekińską, wymieszaj, przykryj i gotuj, co chwilę mieszając i odparowując nadmiar płynu. Dorzuć szpinak i podgrzewaj, aż zmięknie. Podawaj gorące!  Pierogi z kaszą i twarogiem  Wyrób...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Pierogi z ziemniakami lub kaszą

    We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

Wideo na temat: pierogi z kasza
  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie

  • Pomysły na twaróg Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepisy na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pastę z pora oraz pastę z migdałami i granatem.

  • Kuchnia polska Pawła Zająca

    Paweł Zając, szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, w "Dzień Dobry TVN" przygotował pierogi z kaszą gryczaną z dudkami cielęcymi oraz placek z jabłkami. Kucharz zdradził także swój przepis na ciasto do pierogów.