• Informacje na temat:

    pierogi z kapustą tartych ziemniaków

Przepisy na temat: pierogi z kapustą tartych ziemniaków
  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...- Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • gołąbki z ziemniaków są bardzo pyszne

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...zawierają białko, błonnik oraz witaminę C. Wykorzystując ten tradycyjny produkt możemy przyrządzać takie potrawy jak placki ziemniaczane, pierogi czy tarty. Co jeszcze? Czerwony burak, którego zimą...

  • Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

  • Smaki Litwy

    ...robienia kińdziuka to nawet pół roku! Kugelis , to pieczona babka ziemniaczana z tartych ziemniaków, podsmażonej na boczku cebuli, wymieszanych z masą jajek, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Podaje się(...). Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze...

  • Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

  • Kluchy i kluski

    ...klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarą barwę, będącą źródłem pochodzenia ich nazwy. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenna, sól i wszystko wyrabia na jednolitą(...), a podstawę wyżywienia stanowiły właśnie ziemniaki. Goły przygotowywane są z tartych, surowych ziemniaków, odsączonych z nadmiaru wody, z dodatkiem surowych jajek. Z przygotowanej masy formuje się ręcznie...

  • Takie pierogi są też pyszne z kapustą i ziemniakami.

  • Takie pierogi mogą być na kolację Wigilijną.

  • Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.

Artykuły na temat: pierogi z kapustą tartych ziemniaków
  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...: pierogi (ruskie, z serem, z kapustą), wspomniany żurek, dania warzywne, np. z roślin strączkowych. Siostra Salomea: - Niektórzy stosują w tym okresie Post Daniela (owocowo-warzywny), ale trzeba(...) - wyczekiwania na coś nowego, na inny czas w życiu. Siostra Salomea: - Niektórzy wolą na koniec karnawału spożyć bardziej energetyczny posiłek niż ryby, na przykład karczek zapiekany z kapustą, albo typowo...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Gra w zielone

    .... Pierogi ze szpinakiem Składniki na 5-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 80 dag świeżego szpinaku, 1 duża cebula lub 2-3 mniejsze, 2 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 opakowanie sera feta, sól(...) z ciasta, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 7 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Roztopić resztę masła, polać pierogi, posypać posiekanym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Tego zazdrości nam Europa

    ...już nie jest słona). Zupę zabiel śmietaną. Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcja Pierogi z kapustą Składniki: Farsz: 500 g kwaszonej kapusty, średnia cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oleju(...)Zupa ogórkowa Składniki: 3 ogórki kiszone, 3 szklanki soku z kiszonych ogórków, 6 ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera, 100 ml śmietany kremówki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet(...) zaproponować gościom kulinarną podróż po różnych państwach świata. Zacznijmy od hiszpańskiego gazpacho z pomidorów i papryki, rolad z warzyw i pieczonych ziemniaków rodem ze słonecznej Grecji lub...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...