• Informacje na temat:

    pierogi z kapustą na wigilię

Przepisy na temat: pierogi z kapustą na wigilię
  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp(...), przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z grzybami na Wigilię"

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...i grzyby Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć tych z dodatkiem kapusty i grzybów, które są wytworem tradycji chłopskiej. Pierogi z kapustą i grzybami, uszka, czy groch z kapustą to już kanon...

  • To przepis M. Kuronia podobnie, jak pierożki kurpiowskie polecam bo są delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania. Smacznego.

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta(...) się jednej wieczerzy wigilijnej. Po posiłku w domu odwiedzało się rodzinę i tam również się wieczerzało. Dziś na stole w Wigilię króluje karp. Jak pojawił się w naszej tradycji? - Karp nie jest...

  • Nadszedł czas na przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Kapusta jest wyborna.

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na Wigilię mam też słabość do karpia. W ciągu roku normalnie tej ryby nie jadam, więc w czasie świąt smakuje mi szczególnie. Jest tylko jeden problem: ktoś musi mi tego karpia dostarczyć, bo ja nigdy...

  • Staropolskie pierogi na Wigilię.

  • Nadzwyczajny smak i aromat na Wigilijnym stole.

  • Najlepiej smakują na Wigilię:)

Artykuły na temat: pierogi z kapustą na wigilię
  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...niebezpiecznych dla „bezglutenowców”. Jak przygotować wigilię i święta bez glutenu? Wbrew pozorom nie jest to trudne – oto kilka cennych wskazówek!

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są w wielu kuchniach(...)Nie ma wigilii u Bosackich bez pierogów z kapustą i grzybami. Lepię je dzień wcześniej z dziećmi. Najbardziej cierpliwa jest 12-letnia Zosia. 14-letnia Marysia woli piec ciasta. Trzyletni Franek...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...grzybach (czasem przygotowywany na kwasie z kiszonej kapusty) oraz zupę grzybową. Wegetarianie mogą spokojnie zaserwować również pierogi - ruskie, z kapustą i grzybami czy też z serem na słodko. Można(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Wymarzona Wigilia

    .... Kapustę wymieszać. Pierogi z grzybami i kapustą Składniki na 2-3 porcje: Na ciasto:  35 dag mąki, ok. 1/2 szklanki wody, 1 jajko, sól. Na farsz:  5 dag suszonych grzybów, 30 dag kwaszonej(...). Ugotować. Barszcz wlewać do talerzy, włożyć po kilka uszek. Groch z kapustą Składniki na 4 porcje:   60 dag kiszonej kapusty, 20 dag łuskanego grochu (w całości), 2 małe cebule, 3 łyżki oleju...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...