• Informacje na temat:

    pierogi z daktylami

Przepisy na temat: pierogi z daktylami
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...i grzyby Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć tych z dodatkiem kapusty i grzybów, które są wytworem tradycji chłopskiej. Pierogi z kapustą i grzybami, uszka, czy groch z kapustą to już kanon...

  • Przepis wart wypróbowania: "Marcepanki z daktylami"

  • Sprawdzony przepis na "Pieczeń z daktylami"

  • Bardzo smaczne ciasteczka wykonane z ciasta marchewkowego, do upieczenia tych ciasteczek wykorzystałam wiśnie które pozostały nam po nalewce wiśniowej. Tych ciasteczek nie polecam dzieciom :)

  • Daktyle

  • Budyń jaglany z daktylami

  • Zdrowe i bardzo smaczne fit słodycze, tym razem polecam chałwę ze słonecznika z daktylami. Łatwe wykonanie, idealne słodycze dla dzieci i osób zdrowo się odżywiających.

  • Smaczny i zdrowy deser zrobiony z samych naturalnych produktów: ryż pełnoziarnisty, suszone daktyle i mleczko kokosowe, więc nawet osoby będące na diecie mogą śmiało po niego sięgnąć. Banalnie proste połączenie bez glutenu i białego cukru, a jakie smaczne, polecam na Walentynki i nie tylko.

  • Bardzo puszyste, mięciutkie po prostu pyszne placuszki. Idealne śniadanko. Dodatek daktyli sprawia że nie musimy dodatkowo dosładzać ciasta.

  • Sernik o smaku kawy z daktylami, szczególnie przypadł nam do gustu.

Artykuły na temat: pierogi z daktylami
  • Grajmy latem w zielone

    ...pierogi. Przygotowując pierogi, do ciasta dodajmy nieco szpinaku zblendowanego z odrobiną oleju. Ciasto pierogowe będzie miało wtedy atrakcyjny, zielony kolor. Farsz do tych pierogów przygotujmy z posiekanego i podsmażonego na maśle. Dodajemy do niego ser biały i ser feta w równych proporcjach. Doprawiamy farsz solą pieprzem i rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku. Lepimy pierogi z przygotowanego...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Tunezja: To musisz zobaczyć!

    Urlop w Tunezji to spełnienie marzeń o egzotycznych wakacjach na skąpanych w słońcu plażach i kąpielach w lazurowych wodach Morza Śródziemnego. Miłośników upalnej pogody rozpieszcza również tunezyjski klimat – w ciągu całego roku temperatura rzadko spada poniżej 20 stopni Celsjusza dlatego Tunezja jest doskonałym miejscem na wypoczynek nawet po szczycie sezonu. Zanim zaplanujesz wyjazd, sprawdź czego po prostu nie wolno ci w Tunezji przegapić!

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Wesele bez mięsa?

    ...albo daktylami. Te ostatnie często są używane, po zmiksowaniu z orzechami, pestkami słonecznika i wioskami kokosa, jako spody do tart. Do najczęściej przygotowywanych słodkości należą rozmaite tarty...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Wszystko to, co znajdzie się na wigilijnym stole, nie zawsze musi być przyrządzane wedle utartej, nieco wysłużonej już receptury. Lekka, a może nawet pikantna nutka ekstrawagancji dodana do sprawdzonej tradycji może stworzyć naprawdę zgrany duet. Jak zatem sprawić, by świąteczna awangarda okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę? Tajemnica tkwi w zgrabnym połączeniu.

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Atlasu pojawia się różowopomarańczowa smuga świtu. Pan Słońce wstępuje na wyżyny nieba. Po wczorajszym obżarstwie starcza nam tylko na trzy smażone pierogi na śniadanie, uzupełnione wygrzebanymi z torby ostatnimi przesłodkimi (i hmmm... dość przeczyszczającymi) daktylami. Po drodze mijamy maraton (jest tak zimno, że sama mam ochotę potruchtać dla rozgrzewki) i wielbłądy pasące się nie wiadomo czym...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...