• Informacje na temat:

    pierogi z białej kapusty

Przepisy na temat: pierogi z białej kapusty
  • Postna kapusta

    ...nadzienie gotowe! Rada: Jeśli kapusta kwaszona, z której robisz kapustę wigilijną, jest bardzo kwaśna, można dodać do niej trochę podduszonej osobno, poszatkowanej białej kapusty. Jest ona lekko słodka(...)Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 8 dag grzybów suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 10 dag masła sól, pieprz, ewentualnie majeranek kminek Przygotowanie: Grzyby suszone umyj...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na...

  • Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;)

  • Kluchy i kluski

    ...wykwintnych dań, zarówno w domach jak i w restauracjach. Podawane są także jako drugie danie obiadowe, okraszone podsmażonym wędzonym boczkiem z cebulką, obowiązkowo z dodatkiem zasmażanej kapusty(...). Natomiast kopytka z twarogiem mogą przypominać leniwe pierogi, jednak tam tego sera jest dużo więcej. Aby przygotować kopytka należy zmielić ugotowane wcześniej ziemniaki i połączyć z pozostałymi...

  • Takie pierogi są też pyszne z kapustą i ziemniakami.

  • Według mnie to jedne z najsmaczniejszych pierogów.

  • Cześć, dzisiaj chciałbym pokazać Wam fajny przepis na surówkę z białej kapusty, którą można przechowywać w lodówce śmiało 3 tygodnie ;)

  • Przepis na surówkę z białej kapusty.

  • jedna z moich ulubionych surówek którą często robię, jest naprawdę smaczna, a przepis pochodzi z książeczki poradnika domowego "Potrawy jarskie"...

Artykuły na temat: pierogi z białej kapusty
  • Pieróg obfitości

    ..., 5 dag masła, 20 dag białej kapusty. Na sos: 15 dag mrożonych kurek, 2-4 dag grzybów suszonych, 200 ml śmietany 30 proc., 2 cebule, 5 dag masła, świeża kolendra, szczypta tymianku, ząbek czosnku(...). Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Problem z pierogami

    ...... pierogi ruskie wiadomo dasz smietane, farsz jest mokry bo to twarog i jest ok a te z miesem... szukam wiec ... rozwiazania... jak wy je podajecie?

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • ...pierogów lub naleśników. Liście jarmużu sparzone wrzątkiem mogą zastąpić liście kapusty podczas przygotowywania gołąbków. Zmiksowany w blenderze jarmuż może być dodatkiem do zup, zapiekanek, makaronu...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...