• Informacje na temat:

    pierogi ruskie z patelni

Przepisy na temat: pierogi ruskie z patelni
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • pierogi to jedno z moich ulubionych dań,chodz zajmują dużo czasu w przygotowaniu mi to nie przeszkadza bo efekt końcowy jest zawsze smacznie:)

  • Rumiane ruskie naleśniki

    ...olej Przygotowanie: Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej, smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią. Farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem...

  • Sprawdzony przepis na pierogi ruskie

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    ...). Dodajemy do nich twaróg (tu maszynka też się przyda). Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni aż będą rumiane. Dodajemy do sera i ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając sól i pieprz. Przygotowujemy naleśniki - do mąki wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem miksujemy aż nie będzie się lekko \"ciągnąć\". Smażymy naleśniki. Najlepszy tajnik tej czynności to smarowanie patelni...

  • Popularne w Polsce jak i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone. Ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie i nazywały się pierogami polskimi. Jednak po II wojnie światowej, gdy Lwów należał już do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Niezależnie od pochodzenia są to pierogi, które uwielbiam. Muszą spełniać tylko dwa warunki: ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony.

  • Dokładnie takie, jakie robiła moja mama.

  • Ten rodzaj pierogów to jeden z moich ulubionych,zaraz po z kapustą i grzybami ;-) Robię je dość często w trakcie roku.

  • tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko

  • prosty przepis na szbkie i smaczne danie

Artykuły na temat: pierogi ruskie z patelni
  • Farsze do pierogów na szybko

    ...odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Ruskie 7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól, pieprz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy. Z kaszą gryczaną 300 g kaszy gryczanej, 200 g białego mielonego...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    ...mielone), opanierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Ziołowe kluseczki Postawiłaś na kopytka? Możesz je tym razem nieco odmienić. Do przeciśniętych przez...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...) trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Mapa smaków mojego życia

    .... Były ogromne! Każdy wielkości dłoni. Z precyzyjnie i pięknie skręconymi bokami. Potem patelnia, tłuszczyk i na koniec kwaśna śmietana. Do dziś, kiedy o nich myślę, cieknie mi ślina, a na twarzy pojawia się uśmiech. Moja mama natomiast robiła pierogi ruskie. Pamiętam, że w ich farszu było dużo, bardzo dużo duszonej cebuli. Rozpływały się w ustach. Podobnie jak pasztet, który zawsze przyrządzaliśmy...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Jak nie marnować jedzenia

    ...obsmażenie ich na patelni. Dodatkowo obficie obsypane ulubionymi ziołami lub przyprawami mogą stać się smaczną przekąską.  Pieczywo Kto nie zastanawiał się nad tym, co zrobić z resztkami...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...