• Informacje na temat:

    pierogi grzybowe z suszonych grzybów

Przepisy na temat: pierogi grzybowe z suszonych grzybów
  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z farszem z suszonych grzybów"

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    ...), zrekompensuje nam się z nawiązką pod postacią nie tylko samego bigosu. Warto pokusić się przykładowo o upieczenie wytrawnej tarty z nadzieniem kapuściano-grzybowym z dodatkiem suszonych śliwek(...) stworzenia bardzo rozgrzewających dań. Kapusta kiszona tworzy także doskonały duet z grzybami, dlatego jesienne menu nie może obejść się bez takich rarytasów, jak pierogi, paszteciki czy krokiety. Co...

  • Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku. Aby wzbogacić smak sosu, bardzo często dodaje się do niego białe wino, czosnek, a nawet majeranek. Do przygotowania tego sosu nie dodajemy mąki! To bardzo ważne, bo odpowiednią gęstość uzyskamy przez odparowanie. Dzięki temu konsystencja i smak powstałego sosu grzybowego będą...

  • Propozycja na bezmięsne i pełnowartościowe kotlety mielone.

  • Sezon grzybowy już w pełni, więc proponuję zrobić domową sól z dodatkiem suszonych grzybów, dzięki niej potrawy nabiorą głębi. Taka sól świetnie komponuje się z daniami z kapusty, podkreśla smak potraw grzybowych oraz może być oryginalnym dodatkiem panierki np. do schabowego.

  • Smaczny pomysł na "Zupa z suszonych grzybów"

  • Moje ulubione pęczotto. Może być dodatkiem do mięsa a także samodzielnym daniem. Kasza i grzyby bardzo się lubią, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na kaszę pęczak, której tak wiele osób unika;).

Artykuły na temat: pierogi grzybowe z suszonych grzybów
  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieróg obfitości

    ..., 5 dag masła, 20 dag białej kapusty. Na sos: 15 dag mrożonych kurek, 2-4 dag grzybów suszonych, 200 ml śmietany 30 proc., 2 cebule, 5 dag masła, świeża kolendra, szczypta tymianku, ząbek czosnku(...) suszonych grzybów, 2 cebule, 15 dag kaszy gryczanej, 30 dag twarogu, sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku, słodka mielona papryka, masło i olej do smażenia. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Grzybowe smakołyki

    Pora wybrać się do lasu, licząc, że grzybów będzie w bród. To pozwoli nam zrobić pyszne dania za naprawdę niewielkie pieniądze.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...