• Informacje na temat:

    pieróg z kaszy jaglanej

Przepisy na temat: pieróg z kaszy jaglanej
  • Regionalne przysmaki Polski

    ...- ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy(...), bowiem region ten słynie właśnie z ich uprawy. Najsłynniejszą potrawą jest niewątpliwie kulebiak, czyli pieróg nadziewany farszem, zwykle mięsnym, ale występują także formy wegetariańskie. Dodatkowo...

  • Ugotowałam congee z kaszy jaglanej. No bo wiecie – wiosna, oczyszczanie, odkwaszanie organizmu i tak dalej. O tym, że kasza jaglana jest bardzo dobrym źródłem organicznego krzemu, a przy tym działa zasadotwórczo, pewnie wszyscy już wiedzą. Tradycyjnie congee gotuje się z ryżu, a nie z kaszy jaglanej. A moje jest jaglane, a nie ryżowe.

  • Odmienna orientacja kulinarna

    ...smażone Serowe zawijasy Pieróg z kaszy gryczanej w sosie grzybowym Pikantny torcik Brokuły w cieście Jarskie zawiniątka Pasztet szpinakowy z parmezanem Pory panierowane Lasagne...

  • Słodka propozycja ,której głównym składnikiem jest kasza jaglana. Mega pyszne trufle z trzech składników i naprawdę nie potrzeba im nic więcej .Są doskonałe.

  • Rafaello z kaszy jaglanej to pyszna, zdrowa, choć nie do końca niskokaloryczna słodycz:). Na pewno jest zdrowszą alternatywną dla kupnych słodyczy i między innymi dlatego warto je przygotować. Smakuje nawet wielbicielom tradycyjnych słodkości.

  • Kotlety z kaszy jaglanej

  • Błyskawiczne ciasto z 3 składników. Smaczne, zdrowe i odchudzone ;) Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie.

  • Kiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy jeść kaszę jaglaną, bowiem ma bardzo dużo dobrych właściwości. Przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny. Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki.

  • Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków.

  • Aromatyczna sałatka wzorowana na libańskiej sałatce tabbouleh - tylko na bazie kaszy jaglanej. Do tego pomidorki, feta i granat oraz mnówsto ziół. Trzeba dobrze zacząć rok!

Artykuły na temat: pieróg z kaszy jaglanej
  • Niecodzienne dania z kaszy

    Zapomnieliśmy o kaszy, a to tak cenne ziarenka! Zasobne w węglowodany, dostarczają nam energii. Ponadto żelazo, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Przyrządzać je można na wiele sposobów.

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Nasza kasza

    Gryczana, jęczmienna, jaglana.... Mnóstwo gatunków, a wszystkie niezwykle dla nas cenne. Wykorzystujmy je w kuchni jak najczęściej, wszak już stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów.

  • Jaglany Detoks Marka Zaremby w przeciągu kilku dni stał się bestsellerem wśród tysięcy osób, które zmieniły nie tylko swój sposób odżywania, ale i całe swoje życie. Teraz czas na Jaglany Detoks. Kolejny krok. Dlaczego? Książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć! Detoks czas zacząć! Z tej książki dowiesz się: -jak przeprowadzić detoks i co jeść po detoksie -jak...

  • Lepsza kasza

    ...„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Okazuje się, że kasza jaglana nie musi być nudna! Zwycięzcy konkursu przekonują, że kaszę można wykorzystać do każdego posiłku, począwszy od śniadania, na kolacji skończywszy. Bardzo dziękujemy za to, że tak licznie, podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie kaszy jaglanej. Spośród wszystkich wspaniałych zgłoszeń mogliśmy wyróżnić tylko trzy. Komisja konkursowa zadecydowała, że książka Marka Zaremby pt. Jaglany detoks powędrują do: Pani Angeliki: "Uwielbiam kaszę jaglaną na...

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...kaszy jaglanej. W niektórych domach – do barszczu lub jako przekąskę – podaje się także paszteciki. Warto więc zadbać, by i one nie miały w swoim składzie mąki zawierającej gluten. Wschodnie(...) o ciasta bez glutenu, takie jak np. na bezglutenowy makowiec na bazie kaszy jaglanej. Kwestię świątecznych deserów dla osób mających problem z glutenem można rozwiązać w jeszcze inny sposób, serwując np...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...wypieków, zarówno samodzielnie, jak i w mieszance, dobrze spulchnia ciasto. To skarbnica żelaza potrzebnego dla układu krwionośnego.  Mąka jaglana. Powstaje z kaszy jaglanej, która jest pozyskiwana...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...