• Informacje na temat:

    pieróg grecki

Przepisy na temat: pieróg grecki
  • Uniwersalne zimne sosy do pierogów

    Sos jogurtowo - majonezowy Wymieszaj po 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego i majonezu. Dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sos warto dobrze schłodzić. Salsa pomidorowa Obierz i posiekaj 1 czerwoną cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone...

  • Oryginalny jogurt grecki ma się nijak do tego który kupujemy w Polsce.Są to jogurty ,,typu greckiego"Kto miał możnośc popróbowania oryginalnego na pewno przyzna mi rację...A więc skąd mamy wziąśc jogurt grecki? po prostu zrobic :)

  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • tak wiem wiem 10% jogurt...ale za to jaki pyszny... Szybkie wartościowe śniadanie pyszne ze świeżym ciemnym pieczywem lub tostami-nadaje się na 2gie śniadanie do pracy ... alternatywa dla twarogu a dodatki- jakie lubisz ;D

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    Gdyby rozłożyć wigilijne potrawy na czynniki pierwsze, okaże się, że kolacja wigilijna może być zdrowa. Pod warunkiem, że zachowamy umiar i w odpowiedni sposób przygotujemy dania - podkreśla dietetyk Aneta Łańcuchowska.

  • Smaczny pomysł na "Grecki przysmak"

  • pieróg z kaszanką doskonały do barszczyku

  • Obiad typu "coś z niczego "

  • Przepis inspirowany Krupiakiem, przypomniał mi kupowany w Krakowie na festiwalu smaku pieróg biłorajski, którego różne wersje znalazłam na stronie www.bilgoraj.pl, to wersja zwana "golasem" ponieważ bez zawijania w ciasto drożdżowe. Smacznego.

  • Ulubione danie mojego męża. Smaczne i sycące i co ważne do pieroga można dać co nam się podoba.

Artykuły na temat: pieróg grecki
  • Pierogi z bobem

    ...wrzącej wodzie, przez 5 min od wypłynięcia. Możesz podawać z podsmażoną cebulką, gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem typu greckiego. Zobacz także:

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...usmażyć na tłuszczu z boczku, na maśle i oliwie. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Ze spiżarni: Zastąp 1 filiżankę kapusty 1 filiżanką kimchi lub podaj pierogi z jogurtem greckim...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Święta inaczej

    ...i zredukować do pożądanej gęstości. Smak sosu można złagodzić, dodając łyżkę jogurtu greckiego lub mleka. Makowiec Tradycyjnie:   W cieście kruchym lub drożdżowym. Mak jest bogaty w witaminy...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Czuję miętę...

    Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, wspomniana w mitologii greckiej i w Nowym Testamencie.

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...