• Informacje na temat:

    pierniki z galaretką

Przepisy na temat: pierniki z galaretką
  • Marchewkowe pole

    Zaskocz swoich gości.

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Sernik jak miłość

    ..., bakaliami, owocami i pianą. Wyłożyć do tortownicy, wstawić do lodówki. Ozdobić owocami i galaretką. Porcja - 250 kcal Czas przygotowania: 50 minut Czytaj też: Miłosna kremówka Imbirowy piernik...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Ciasta z brytyjskiej cukierni

    Idealne do popołudniowej herbatki.

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Podajemy przepisy na najlepsze świąteczne ciasteczka z 12 krajów świata.

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

Artykuły na temat: pierniki z galaretką
  • Piernik z powidłami

    .... Powidła podgrzej w garnuszku. Gdy się zagotują, wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż dżemem z galaretką. Przygotuj polewę: do podgrzanej...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Przepyszny piernik na specjalne okazje.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Wiem, że dzieciom nie należy podawać słodyczy, ale... Jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa były toruńskie pierniki, te w kształcie serc i wypełnione...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Owoce kaki

    Ten bardzo zdrowy egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy.

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Święta w różnych częściach Europy

    ...stole gości 12 tradycyjnych dań, zgodnie z liczbą apostołów m.in. bliny, ryba i mięsa w galarecie, pieczyste i pierniki miodowe, ale ucztę rozpoczyna postne danie z ziaren pszenicy, miodu i kaszy...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...