• Informacje na temat:

    pierniki pol szklanki miodu

Przepisy na temat: pierniki pol szklanki miodu
  • Piernik z miodem

    Pyszne, staropolskie ciasto.

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Piernik po staropolsku

    ...w kieliszku wody, ucierać. Wlać 1 i 1/2 szklanki roztopionego miodu, 4 szklanki pszennej mąki, dobrze utrzeć. 2. Dać ciastu odpocząć pół godziny. Wylać masę na niewielką blachę, wysmarowaną masłem i wstawić do gorącego pieca. Podczas robienia ciasta do piernika można dodać migdały, orzechy, kilka łyżek tartej czekolady lub kakao. Po upieczeniu polukrować.

  • szybkie wykonanie i mało pracochłonne!! polecam...........

  • Świąteczny piernik

    W polewie czekoladowej.

  • Życzę smacznego!!

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj 4 łyżki miodu i przypraw do smaku. Podaj z pasztecikami, naleśnikami lub postną kapustą. 4. Sos polski do ryb Masz ochotę na pieczoną rybę, np(...)1. Rajskie jabłuszka Oto pyszny zimowy deser:  4 duże jabłka umyj, odetnij górę, usuń gniazda nasienne. 80 g miodu połącz z posiekanymi orzechami, rodzynkami, migdałami (ok. 100 g) i 1/2 łyżeczki...

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Marcepanowe święta

    ...zabraknąć i nawet osobom na diecie ciężko jest ich sobie odmówić. Wśród tych dedykowanych na świąteczny stół, Meinhard poleca nie tylko bożonarodzeniowe pierniczki czy piernik last minute, ciasteczka speculoos czy kruche ciasteczka orzechowo-kakaowe, ale też marcepanowe słodkości. I tak do przygotowania piernikowego marcepanu potrzebne będą składniki, takie jak: pół szklanki mąki migdałowej lub...

  • Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami. Wspaniała opcja dla zabieganych :)

Artykuły na temat: pierniki pol szklanki miodu
  • Piernik czekoladowy

    Składniki: jajko 3 szklanki mąki szklanka cukru pół szklanki oleju szklanka gęstej śmietany 22-proc. szczypta soli łyżeczka cynamonu pół opakowania przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej garść płatków migdałowych 3 tabliczki czekolady deserowej Przygotowanie: Jajko ubij. Wsyp cukier, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, cynamonem, przyprawą do...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Świąteczne smakołyki

    Cynamonki z bakaliami przepis na 60 sztuk Składniki: 20 dag miodu gryczanego 3-4 łyżki cukru 5 dag margaryny po 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 1,5 szklanki mąki po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i goździków skórka starta z 1/2 cytryny łyżeczka sody 25 dag mielonych migdałów 18 całych migdałów bez skórki gotowy biały lukier. Cukier, miód i masło podgrzewaj mieszając...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ..., ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą. Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami. Kutia(...) w proszku zalej wrzątkiem, odstaw  na chwilę. Dodaj szczyptę kurkumy i listki stewii (lub odrobinę miodu) oraz plasterek cytryny. Podawaj bardzo ciepły napój. Herbatka z natki pietruszki - łyżkę...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Rozgrzewająca moc w filiżance

    ...przelej do wysokiej szklanki i udekoruj bitą śmietaną. Coś na rozgrzewkę Oprócz kawy i herbaty polecamy wypróbować przepisy na inne rozgrzewające napary. Napar z imbiru Potrzebne będą(...) cytryny. Posłodź łyżką miodu lub, jeśli lubisz bardziej słodkie napoje, dwiema łyżeczkami. Niezwykłe kakao 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki  kakao 1 szklanki mleka w proszku...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Rafał zaprezentował jurorom przepis na tartę z miodem. Ciasto 195 g mąki pszennej 115 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 2 łyżki mleka mąka do podsypania ciasta masło do posmarowania formy   Nadzienie miodowe 115 g stopionego masła 150 g brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ¾ szklanki miodu 3 jaja 125 ml śmietany 36% sól gruboziarnista   Czekoladowe ozdoby 300 g czekolady deserowej   Dekoracja świeże owoce...