• Informacje na temat:

    pierniki masło

Przepisy na temat: pierniki masło
  • Pora upiec pierniki

    Początek grudnia to najlepsza pora, by upiec świąteczne pierniki. Wtedy zdążą one zmięknąć do Bożego Narodzenia. Do wspólnego pieczenia warto zaprosić cała rodzinę, zwłaszcza dzieci.

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Dyniowy piernik z rodzynkami

    Połączenie smaku piernika z dynią jest wyśmienite!

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • Piernik po staropolsku

    Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

  • Bardzo dobry przepis na pierniki, jak raz je zrobisz na pewno ci posmakują,

  • Świąteczny piernik

    ...: 2 słoiczki powideł śliwkowych np. Wiodąca marka Polewa: 150 g czekolady deserowej do wypieków np. WIODĄCA MARKA  10 łyżek kremówki Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na...

  • Pierniczki z nutką kakao i czekolady. Świetnie nadają się do dekorowania białym lukrem.

Artykuły na temat: pierniki masło
  • Piernik z powidłami

    Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno żółtka oraz miód, ciągle miksując. Wsyp mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodę, a na końcu śmietanę 18 proc. Wymieszaj. Ubij na sztywno białka i dodaj je do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w 165 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Ostudź...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Piernik przekładany w czekoladzie

    Domowe powidła wykorzystane w przepisie podkreślą smak.

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Orzechowe pierniczki z lukrem

    Pachnące pierniki.

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Pierniczki kruche Składniki: 40 dag mąki żytniej, 2 szklanki miodu, 2 łyżki czastej wódki, torebka przyprawy do pierników, mąka ziemniaczana, masło do posmarowania formy Przyrządzanie: Mąkę(...) oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, orzechy, 1/2 łyżeczki soli, skórka pomarańczowa , 3 torebki przypraw korzennych. Przyrządzanie: Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Następnie masę schłodzić...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...