• Informacje na temat:

    pierniki czekoladowe bez masła

Przepisy na temat: pierniki czekoladowe bez masła
  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal Irlandzkie torciki Guinessa Składniki: - 175 g rodzynek, - 50 g kandyzowanych owoców, - 25 g siekanych migdałów, - 125 g mąki, - 60 g masła, - 100

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.

  • Ciasto bez jajek i masła, a jednak pyszne, wilgotne, sycące, nie za ciężkie. Robi się je ekspresowo, bo bez użycia miksera. Gorąco polecam :-)

  • Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam więc upiec sernik bez dodatku masła

  • Dziś kokosanki, ale trochę inne, co nie znaczy, że gorsze. Bez masła, za to z mlekiem. Smak jest bardzo podobny. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku (jedyny warunek – nie można ich „przeciągnąć” w piekarniku).

  • Kokosanki to słodkie, chrupiące, na bazie białek i kokosa ciasteczka przygotowane, które z wielkim smakiem są zjadane. Wykonanie ich jest banalne, ale nie zawsze wyjdą idealnie. Ja proporcji na nie szukałam, kilka razy piec próbowałam, raz mi się przypaliły, innym razem spłaszczyły. Teraz wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Wiadomo, że jajka bywają różnej wielkości, trafienie w takie same należy do rzadkości, ale kto nie próbuje, ten dobrych kokosanek nie skosztuje.

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

Artykuły na temat: pierniki czekoladowe bez masła
  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    ...orzechów laskowych (bez łupinek), olej do smarowania. Krem: 300 ml mleka, torebka budyniu waniliowego w proszku, 3 łyżki drobnego cukru, 250 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy(...), 450 g mąki pszennej, torebka budyniu waniliowego, 1 proszek do pieczenia, 150 g masła, 150 g cukru pudru, 2 jajka, 250 g miękkiego twarogu (chudego), masło i mąka krupczatka do formy, cukier puder do...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...rozpuszczalnej, 1/2 kostki masła, 6-7 łyżek cukru pudru, łyżka rumu, bita śmietana, wiórki czekoladowe oraz czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek(...) dag płynnego miodu, 20 dag masła, 50 dag mąki, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, łyżka sody oczyszczonej, torebka przyprawy do piernika, 10-15 dag cukru, tłuszcz i tarta bułka do formy, 2-4 łyżki powideł Na masę...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    Na krem i dekorację: 300 ml mleka 3,2 proc., 6 dag cukru, budyń czekoladowy, 25 dag masła, 10 dag czekolady deserowej, 10 dag ciemnej polewy czekoladowej, 5 dag białej polewy, połówki migdałów(...), 1/2 torebki proszku do pieczenia piernika lub przyprawy do piernika, łyżeczka sody, 35 dag cukru pudru, 4 jajka, 5 dag miodu, 6 dag masła, mąka do wysypania stolnicy Na lukier: 10 dag cukru pudru...

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak...

  • Żurawinowe słodkości

    .... Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut Porcja: 540 kalorii Tort gruszkowy z żurawiną Składniki na 12 porcji: 600 ml śmietanki kremowej 30 proc., 6 łyżek cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fiksu(...) w drobną kostkę, przerzuć na sitko, by jeszcze osączyć z zalewy i dodaj do masy czekoladowej. 3. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją pergaminem w kształcie koła (o takiej samej średnicy jak dno formy). Boki...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal Irlandzkie torciki Guinessa Składniki: - 175 g rodzynek, - 50 g kandyzowanych owoców, - 25 g siekanych migdałów, - 125 g mąki, - 60 g masła, - 100

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...