• Informacje na temat:

    pierniki bez miodu i sody

Przepisy na temat: pierniki bez miodu i sody
  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) g brązowego cukru, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta sody, - 75 ml piwa Guinness, - jajko, - cukier puder, - papierowe foremki Przygotowanie: Rodzynki i owoce kandyzowane...

  • Placek jest prosty, szybki, zawsze wychodzi no i najważniejsze - genialnie smakuje!

  • szybkie wykonanie i mało pracochłonne!! polecam...........

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • CIASTO BEZ TŁUSZCZU

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Życzę smacznego!!

Artykuły na temat: pierniki bez miodu i sody
  • Świąteczne smakołyki

    Cynamonki z bakaliami przepis na 60 sztuk Składniki: 20 dag miodu gryczanego 3-4 łyżki cukru 5 dag margaryny po 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 1,5 szklanki mąki po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i goździków skórka starta z 1/2 cytryny łyżeczka sody 25 dag mielonych migdałów 18 całych migdałów bez skórki gotowy biały lukier. Cukier, miód i masło podgrzewaj mieszając...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...w garnku, tuliłam koty "ubrane" w zimową sierść. W kuchni stał kremowy kredens, którego topografię mam przed oczami do dziś. Otwierałam jego drzwiczki, po lewej stał litrowy słój miodu wielokwiatowego, na(...) nieostrożnie otwarty rozsypywał się na białym sweterku w kwiaty. Dziś, gdy zamykam oczy, czuję ten specyficzny zapach wszystkiego, co było w starym kredensie. Pamięć o nim przenosi mnie do lat beztroski...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...sody, 150 g mąki gryczanej, 150 g migdałów zmielonych na pył (bez skórek), 2 i 1/2 łyżeczki egzotycznej przyprawy do pierników, sok i otarta skórka z 1 cytryny Jasny i ciemny miód, oba rodzaje cukru(...). Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podawaj z uszkami znad Wilii. Uszka znad Wilii Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez drożdżowych, smażonych uszek (znają je ci, których rodziny pochodzą...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    ..., 1/2 torebki proszku do pieczenia piernika lub przyprawy do piernika, łyżeczka sody, 35 dag cukru pudru, 4 jajka, 5 dag miodu, 6 dag masła, mąka do wysypania stolnicy Na lukier: 10 dag cukru pudru(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 80 minut Porcja: 250 kalorii Wielkanocne zajączki Składniki na 20 sztuk: Na biszkopty: 4 jajka, 5 dag cukru, 9 dag mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Ciasta z kremem

    ...mielonymi pistacjami. Z budyniowym i chałwowym Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 łyżek cukru, 15 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 15 dag margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu Krem: pół szklanki cukru(...)Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...