• Informacje na temat:

    pierniki bez jajka

Przepisy na temat: pierniki bez jajka
  • Piernik z suszoną żurawiną

    Trudno wyobrazić sobie Święta bez zapachu pieczonego piernika z powidłami śliwkowymi i bakaliami… Warto pokusić się o odrobinę finezji i sprawdzić, jak smakować będzie z niezwykle soczystą, suszoną żurawiną, która nada mu wyjątkowego i niecodziennego smaku, który z pewnością zachwyci cała rodzinę.

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Cynamon

    ...nie mają tej charakterystycznej "nuty" bez kawałka cynamonu. Amatorzy gorących napojów z wina (grog, poncz, grzane wino) również nie zapominają o cynamonie. Natomiast kuchnia chińska do większości potraw z mięsa poleca tę przyprawę. Dodaje się ją do baraniny, wołowiny, pieczonej gęsi, cielęciny, drobiu i ryb. W naszej kuchni trudno sobie wyobrazić szarlotkę czy strudel bez...

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 210 kJ/50 kcal Włoskie ciasteczka z orzeszkami piniowymi Składniki: - 200 g mielonych migdałów bez skórki...

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Zapachniało świętami :) --> a tak poważnie: proste, tanie, szybkie i smaczne ciacho....

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • Jednym słowem pycha!! .

  • Placek jest prosty, szybki, zawsze wychodzi no i najważniejsze - genialnie smakuje!

Artykuły na temat: pierniki bez jajka
  • Przedświąteczne porządki – ułatw sobie pracę

    ..., zwiń reklamówkę i wyrzuć do kosza. Włoski miotełki oczyścisz także odkurzaczem (samą rurą, bez szczotki). Nie ustawiaj jednak zbyt mocnego ssania, aby ich nie uszkodzić. Okna bez smug Zacznij od...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    ..., 450 g mąki pszennej, torebka budyniu waniliowego, 1 proszek do pieczenia, 150 g masła, 150 g cukru pudru, 2 jajka, 250 g miękkiego twarogu (chudego), masło i mąka krupczatka do formy, cukier puder do(...). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy jajka, twaróg i waniliowe mleko. Na koniec mąkę i rodzynki. Mieszamy. Przygotowaną formę, najlepiej o o kształcie chałki, napełniamy ciastem i wstawiamy...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Anna Dymna: Każdy godzien jest miłości i szacunku

    Nawet człowiek uzależniony, zagubiony, śpiący na śmietniku godzien jest pomocy, miłości, szacunku, bo też ma w sobie tę Bożą iskrę, jak każdy inny. Niestety wielu ludzi nie widzi tego. Potępiamy się, oceniamy, obrażamy bez namysłu i powodu - mówi Anna Dymna w rozmowie z ojcem Leonem Knabitem.

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...

  • Było pysznie. Bez dzielenia się opłatkiem, z życzeniami, potrawy tradycyjnie wigilijne. I przez większość spotkania przekonywałam malkontentów, że to nie...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może...