• Informacje na temat:

    piernik z polewa

Przepisy na temat: piernik z polewa
  • Świąteczny piernik

    ...łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie: 2 słoiczki powideł śliwkowych np. Wiodąca marka Polewa: 150 g czekolady deserowej do wypieków np. WIODĄCA MARKA  10 łyżek kremówki Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na...

  • Pierwszy piernik, który się nam udał. Kilka przepisów ze Smakera okazało się być niewypałami, więc sięgnęliśmy do jednej z książek s. Anastazji. Ciasto wyszło wspaniałe!

  • Dyniowy piernik z rodzynkami

    Połączenie smaku piernika z dynią jest wyśmienite!

  • puszyste i smaczne

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • prosty,szybki i zawsze sie udaje

  • Ciasto marchewkowe z polewą

    ...1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj. 2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę...

  • Pyszny klasyczny piernik, polany czekoladą z dodatkiem marmolady wiśniowej.

  • Piernik z bakaliami

    Składniki: 3 szklanki mąki 2 jajka 125 g masła 350 g powideł śliwkowych 3/4 szklanki cukru 10 g kakao 1 szklanka mleka 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli 150 g orzechów włoskich np. Bakalland 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland 150 g moreli np. Bakalland 150 g śliwek np. Bakalland przyprawa do piernika...

  • Świąteczny piernik wspaniały na idealny prezent pod choinkę ;-) np dla babci lub dziadka.

Artykuły na temat: piernik z polewa
  • Piernik z powidłami

    Bożonarodzeniowy piernik.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Najprostszy piernik

    Przepyszny i prosty w wykonaniu piernik z gotowej mieszanki.Można dowolnie go udekorować i wzbogacić smak dodając bakalie, krem lub dżem.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • PIERNIK KĘTRZYŃSKI - ŚWIĄTECZNY AKCENT NA BOŻONARODZENIOWYM STOLE

    Ciepłą atmosferę podczas świąt wypełni słynący z niepowtarzalnego smaku PIERNIK z Kętrzyna. Piernik, którego niezwykłość tkwi przede wszystkim w aromatycznym korzennym zapachu i doskonałej jakości, i co ważne, najprostszym sposobie wykonania. PIERNIK KĘTRZYŃSKI to niezawodne i łatwe do sporządzenia ciasto w proszku, które, dzięki odpowiednio skomponowanej recepturze, wyśmienicie smakuje i pachnie...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Piernik z myślą o świętach

    Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...