• Informacje na temat:

    piernik z pieprzem

Przepisy na temat: piernik z pieprzem
  • Piernik po staropolsku

    Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

  • Piernik z miodem

    Składniki 2,5 szklanki maki 12,5 dag masła 3 jajka  szklanka miodu, najlepszy będzie ciemny, np. wielokwiatowy lub gryczany szczypta mielonego pieprzu opakowanie przyprawy do piernika(...) rozpuść w garnku, zostaw do wystudzenia. Mąkę z sodą przesiej do miski. Miód podgrzej w rondlu, wymieszaj z przyprawą do piernika, wlej do mąki, wymieszaj na gładką masę. Wlej masło, dodawaj po 1 jajku...

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Pieprzny piernik

    Kiedyś znane było powiedzenie wymieniające to, co w Polsce najlepsze, mianowicie: "gdańska wódeczka, warszawski trzewik, krakowska panna i toruński piernik".

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Jeden karp, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera, jedna cebula, 4 łyżki masła, pół szklanki czerwonego wina,pół szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki starego piernika, 2 łyżki powideł śliwkowych, szczypta tymianku, liść bobkowy, ziele angielskie, garstka rodzynek, kilka migdałów bez skórki, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Składniki do potrawy z ryby: 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej naci pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowana papryka, skórka cytrynowa. Składniki do moczki: 25 dag piernika, bakalie i suszone owoce (15 dag suszonych śliwek bez pestek, 20 dag rodzynek, 10 dag fig, 10 dag daktyli, 15 dag...

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

Artykuły na temat: piernik z pieprzem
  • Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym

    Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Medaliony cielece ze smardzami

    To nasz dzisiejszy obiad, z ktorym musialam uporac sie doslownie w 30 minut gdyz za chwile wielkie pieczenie pierniczkow i robienie domow z piernika z...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ...tłuszczu, stanie się kaloryczny. Zamiast mąką, natrzyj go czosnkiem, solą, pieprzem, dodaj plastry cytryny i upiecz. Kapustę wigilijną przygotuj na 1 łyżce oleju lnianego. Jeśli dodasz do niej grzyby(...) z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami, migdałami to rozkosz dla łasucha, ale niebezpieczeństwo dla diabetyka. Zamiast kutii, której nie można się oprzeć, podaj dietetyczny piernik z marchewką lub ciasto...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...łyżkę oliwy, pokrojone w słupki warzywa smaż 2 minuty, dopraw solą, pieprzem, kuminem, kolendrą. Odstaw do wystudzenia. Oba placki tortilli przekrój na trzy trójkątne części (jak emblemat Mercedesa(...) jalapeño, chili i szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj odrobinę oliwy. Guacamole: w ceramicznej miseczce rozgnieć na gładką masę awokado, dodaj sok z limonki...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...szuflady, w których babcia gromadziła szorstkie torebki z przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem - tak chętnie mełłam go w specjalnym drewnianym młynku. I cynamon, który(...) przyprawy do piernika, łyżeczka papryki w proszku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu, 100 g masła, 100 ml białego wytrawnego wina 1. Sól rozpuścić w wodzie. Powstanie solanka...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...