• Informacje na temat:

    piernik z marmoladą na oleju

Przepisy na temat: piernik z marmoladą na oleju
  • Do świąt jeszcze trochę czasu zostało a ja już nie mogłam się doczekać w domu zapachu piernika... :)) Piernik bardzo szybki i prosty do zrobienia który z pewnością zagości na moim świątecznym stole

  • Pierwszy raz piekłam piernika na piwie i nie rozczarowałam się, ciasto było bardzo korzenne ale to pewnie zasługa przyprawy do pierników i miodu. Piernik wspaniale współgra z marmoladą i marcepanem bo w przeciwny razie moim zdaniem był by zbyt suchy.

  • Smaczny pomysł na "Przekładany piernik z marmoladą"

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Jest to chyba najszybsze ciasto na świecie, w domu roboczo nazywamy je piernikiem Michała, gdyż Mąż, jako dziecko wygrzebał skądś ten przepis i piekł ten piernik jeszcze jako kilkunastoletni chłopiec. Dziś ja wygrzebałam ten przepis, bo miałam ochotę na takie właśnie ciasto. Gotowe jest w godzinę, do tego owocowa herbata, dżem z dyni i idealny podwieczorek gotowy:) Zapraszam również na mojego bloga: Królewskie rozkosze podniebienia

  • Pyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą.

  • Ciasto piernikowe przełożone marmoladą owocową

  • Pyszny klasyczny piernik, polany czekoladą z dodatkiem marmolady wiśniowej.

  • Pyszny piernik.

  • Smaczny pomysł na "Marchewkowy piernik"

Artykuły na temat: piernik z marmoladą na oleju
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...proszku do pieczenia    opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu    125 g margaryny    ½ szklanki miodu    2 łyżki kakao (jeśli chcesz, żeby pierniczki były ciemne) Zanim(...) choince wytnij w nich małe otwory np. za pomocą zatyczki do długopisu. Ciastka piecz przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Pierniczki się udały? Czas na piernik! Jego...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Ciasta z kokosem

    ...utrzeć żółtka razem z masłem i cukrem, najpierw ucieramy masło z cukrem, aż do spienienia masy. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku, stale ucierając.  Olej doda wilgotności Odrobina oleju dodana do masy kakaowej sprawi, że ciemna część ciasta marmurkowego nie będzie zbyt sucha.  Ocalić marmoladę Marmoladę do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...