• Informacje na temat:

    piernik wigilijny przepis

Przepisy na temat: piernik wigilijny przepis
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Do przygotowania barszczu Wigilijnego niezbędny jest zakwas buraczany (https://smaker.pl/przepis-zakwas-buraczany,115143,ollka.html )

  • Moczka skolimowska

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 l jasnego piwa, - po 15 dag rodzynek i migdałów, - 2 łyżki masła, - 1-2 łyżki miodu, - 10 dag pierników, - groszek ptysiowy, - płatki migdałowe, - cienko obrana(...). Można posypać płatkami migdałowymi. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja: 300 kcal Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie...

  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

  • szybki przepis dla spóźnialskich :)

  • Jest to chyba najszybsze ciasto na świecie, w domu roboczo nazywamy je piernikiem Michała, gdyż Mąż, jako dziecko wygrzebał skądś ten przepis i piekł ten piernik jeszcze jako kilkunastoletni chłopiec. Dziś ja wygrzebałam ten przepis, bo miałam ochotę na takie właśnie ciasto. Gotowe jest w godzinę, do tego owocowa herbata, dżem z dyni i idealny podwieczorek gotowy:) Zapraszam również na mojego bloga: Królewskie rozkosze podniebienia

  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"

  • Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kulebiak"

  • Nie znoszę karpia. Tego zrobilam, bo przepis wydał mi się ciekawy a i chcialam zrobić przyjemność mężowi. Okazało się, że karp jest rewelacyjny! Nawet te porcje, które zamroziłam i zjedliśmy później były przepyszne. Jest pachnący i bardzo soczysty. Kompletnie nie czuć błotem.Tak więc był to mój pierwszy karp zjedzony ze smakiem i na pewno nie po raz ostatni. Polecam.

  • Aby ułatwić Wam przygotowanie piernika staropolskiego postanowiłam umieścić poszczególne etapy w jednym miejscu. Szczególnie polecam to ciasto, jest niebywale delikatne, aromatyczne i miękkie.

Artykuły na temat: piernik wigilijny przepis
  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • ... juz niedlugo Wigilia

    Drzewkiem zostana ulozone prezenty a nie ktore malenkie pochowane sa w galazkach choinki ...  na moim wigilijnym stole  oprocz jednego wolnego nakrycia dla Wedrowca, ktory moze zapuka do moich drzwi, zapala sie stare dwa swieczniki z pieknymi swiecami ... ... to ja zawsze szukam swiec na stol wigilijny w zaleznosci od jego dekoracji ... czesto dekoracje uzupelnia jemiola ... nie u sufitu ale na stole...

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Bigos, karp, pierniki, makowce i inne świąteczne smakołyki. To one sprawiają, że odchudzanie w czasie świąt przypomina bieg z przeszkodami.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym szczególnie dbamy o nasze rodzinne tradycje, także te kulinarne. Ale kto powiedział, że nie można wprowadzać do nich niewielkich ulepszeń? Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, podczas uroczystej kolacji wigilijnej, należy skosztować wszystkich dwunastu potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Każdej potrawy trzeba przynajmniej spróbować. Przesąd głosi, że jeśli się to uczyni, następna wigilia będzie równie obfita, co ta odbywająca...

  • ...takie moje przemyslenia po-swiateczne. Dziecko niechcacy uratowalo kleske Wigilijna :)  Maluszek przemeczyl sie z bakteria zoladkowa caly dzien i pol nocy, zamieniajac wieczerze Wigilijna w ekspresowa kolacje o 22. . i cale szczescie, bo : pierniki nieskruszaly (nigdy wiecej nie zrobie piernikow nie-Grety, nie moglam znalesc przepisu i jakis tam mialam z netu... ), sernik zwazyl sie...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...