• Informacje na temat:

    piernik miodu smietany

Przepisy na temat: piernik miodu smietany
  • Świąteczny piernik

    Składniki: Na dwie keksówki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 350 g płynnego miodu wielokwiatowego   250 g miękkiego masła  7 jajek od kur z wolnego wybiegu 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie...

  • Placek jest prosty, szybki, zawsze wychodzi no i najważniejsze - genialnie smakuje!

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    ...nieodzownie przypomina nam o świętach, są pierniczki. Kilka dni przed wigilią przygotujmy własnoręcznie robione ciastka piernikowe w kształcie Mikołaja, renifera czy choinki. Gdy rodzina zasiądzie w fotelach(...) schabu, a całość okraszamy pokrojonymi w kostkę marynowanymi śliwkami, posiekanymi orzechami i szczyptą przyprawy do piernika. Co zrobić z czasem, który nam zostanie? Przygotujmy kilka sosów...

  • szybkie wykonanie i mało pracochłonne!! polecam...........

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...zmiksować, zmieszać z migdałami. Dodać mąkę, tłuszcz, cukier, skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, kawę i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach letniego piwa. Resztę piwa(...) kcal Hiszpański nugat Składniki na ok. 60 sztuk: - 150 g kandyzowanych owoców egzotycznych, - 50 g mlecznej czekolady, - 200 g cukru, - 100 g miodu, - 200 g orzechów macadamia, - 200

  • Życzę smacznego!!

  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

  • szybki przepis dla spóźnialskich :)

  • CIASTO BEZ TŁUSZCZU

  • Nnajlepiej smakuje conajmniej po tygodniu.

Artykuły na temat: piernik miodu smietany
  • Piernik z powidłami

    Bożonarodzeniowy piernik.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Piernik czekoladowy

    Prosty przepis na czekoladowy piernik...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    ...  ponownie do piekarnika  i piecz jeszcze przez 20 minut, tym razem bez przykrycia.  Na 5 minut przed końcem dodaj resztę rozmarynu. 5. Przygotuj sos: do blendera wlej wino i wsyp przyprawę do pierników...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    ...w Polsce. Koniecznie trzeba też zajrzeć do Muzeum Ikon, z największymi ich zbiorami w Polsce. Toruń. Pierniczki miodowe i lukrowane Legenda mówi, że po raz pierwszy pierniki upiekła na przyjazd króla córka toruńskiego młynarza – Katarzyna. Do chlebowego ciasta dołożyła miodu i szczyptę przypraw korzennych. Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania... Zaczęto sławić toruńskie pierniki w całej Europie...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Jesień, chce się jeść!

    ...szafran i sok z cytryny, wrzuć cząstki jabłek. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Sorbet podawaj na karmelizowanych jabłkach, udekoruj go miętą i kwiatami lawendy. Owoce leśne z jogurtem i piernikiem Piernik: miód wlej do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie i masło, wymieszaj. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i przelej do dużej...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...