• Informacje na temat:

    piernik drożdżowy

Przepisy na temat: piernik drożdżowy
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...oraz malinami Piernik jabłkowo-gruszkowy nadzienie: 2 gruszki, 2 jabłka, po 1/2 szkl. wody i białego wina, szkl. cukru; ciasto: 1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3/4 łyżeczki sody oczyszcz(...) - powinien być suchy) - Piernik jabłkowo-gruszkowy podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, ozdobiony np. lukrem lub posypany płatkami migdałowymi Ciasto drożdżowe z gruszkami 3-4 gruszki...

  • Sprawdzony przepis na "Piernik drożdżowy"

  • Jak odchudzić święta?

    ...świątecznych ciastach. Z jego dodatkiem udaje się makowiec na kruchym cieście, sernik, a nawet pierniki. Jedynie do ciasta drożdżowego musimy użyć cukru, ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie, radzi...

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Jak przygotować formę do ciasta?

    ..., jeśli pieczemy ciasto drożdżowe, pierniki, ptysie, ciasta francuskie i półfrancuskie. Bez smarowania W przypadku ciast z dużą zawartością tłuszczu (kruche, francuskie) blaszki nie musimy niczym...

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...pierników). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć z masą żółtkową. Stopniowo dodawać namoczony chleb, mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Smak babki można też urozmaicić...

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

Artykuły na temat: piernik drożdżowy
  • Strucla makowa

    To jedno, obok piernika, z najbardziej tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Mak symbolizuje od wieków płodność, bogactwo i pomyślność. W innych kulturach...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    ...w Polsce. Koniecznie trzeba też zajrzeć do Muzeum Ikon, z największymi ich zbiorami w Polsce. Toruń. Pierniczki miodowe i lukrowane Legenda mówi, że po raz pierwszy pierniki upiekła na przyjazd króla córka toruńskiego młynarza – Katarzyna. Do chlebowego ciasta dołożyła miodu i szczyptę przypraw korzennych. Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania... Zaczęto sławić toruńskie pierniki w całej Europie...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ...z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami, migdałami to rozkosz dla łasucha, ale niebezpieczeństwo dla diabetyka. Zamiast kutii, której nie można się oprzeć, podaj dietetyczny piernik z marchewką lub ciasto...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos zabierz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.   Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...działki. Tata jest odpowiedzialny za karpia, przygotowuje smażonego, po żydowsku i karpia w galarecie. Ja przygotowuję słodkości: różnego typu ciasta drożdżowe, keksy. Mama przygotowuje piernik...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....