• Informacje na temat:

    pieczywo z mąki kukurydzianej

Przepisy na temat: pieczywo z mąki kukurydzianej
  • Jedź chleb i bądź fit jesienią

    Jesień to czas, kiedy Twój organizm narażony jest na infekcje, dlatego też powinnaś go wzmocnić i dostarczyć mu takich składników odżywczych, którą dodadzą mu energetycznego kopa i w dodatku pozwolą zrzucić zbędne kilogramy. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy, czy można jeść pieczywo i być fit?

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • Pieczenie chleba w domu

    ...znaleźć można odpowiednio wiele najróżniejszych gatunków pieczywa. I nie zawsze jest to pieczywo wytwarzane z pszenicy i żyta. W Ameryce Północnej i Południowej używa się mąki kukurydzianej, w Irlandii(...). Rzymianie natomiast zbudowali pierwsze duże młyny i opanowali sztukę drobnego mielenia ziarna i uzyskiwania miałkiej mąki. Co więcej - do wyrabiania chleba wynaleźli specjalne urządzenie: w dużej...

  • Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka. Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.

  • Musaka

    ...: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Sześć żaroodpornych misek posmaruj oliwą. 2. Plastry bakłażana skrop oliwą...

  • Żółciutkie, puszyste i godne polecenia.

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ..., jednym z najpopularniejszych jest pikantne genfo.  - Wytwarza się je przez zmieszanie mąki jęczmiennej z wrzącą wodą, aż powstanie gęste, lepkie ciasto, a następnie formuje się je w kopiec ze studnią...

  • Pyszne tacosy z pikantnym mięsem.

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...kupuj więcej tego chleba - zapewne nie ma dobrego składu i dlatego sprzedawca unika podania go. Im chleb ma mniej składników, tym lepiej. Najlepszy składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (żytni) lub drożdży (pszenny). Nie powinien mieć substancji zakwaszających (E322, E330) ani skrobi ziemniaczanej, którą dodaje się, by poprawić konsystencję. Jeśli ma dodatek mąki innej niż pszenna, czy...

  • Smaczny pomysł na "Paluszki z mąki kukurydzianej"

Artykuły na temat: pieczywo z mąki kukurydzianej
  • Pieczywo dla zdrowia

    ..., z dodatkiem jęczmiennej i pszennej typu graham. Takie pieczywo ma niski indeks glikemiczny (IG), co jest niezwykle istotne dla diabetyków. Jest trawione wolniej niż zwykły chleb z białej mąki, dzięki(...)Wybieraj chleb na naturalnym zakwasie Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Dieta bez glutenu

    ...​Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Coralie Ferreira "Moja kuchnia bez glutenu"

    We wprowadzeniu dowiemy się, co najlepiej spożywać przy nietolerancji glutenu i jakimi innymi składnikami zastępować mąkę z glutenem. Potem następują przepisy na ciasta z mąki kukurydzianej lub innej oraz są dokładnie przedstawione sposoby pieczenia. W książce znajdują się przepisy na potrawy, których najbardziej bezglutenowcom brakuje: - wypieki, jak pieczywo, bułki - makarony - ciasteczka...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

Wideo na temat: pieczywo z mąki kukurydzianej
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.