• Informacje na temat:

    pieczywo pita

Przepisy na temat: pieczywo pita
  • Kanapka - pieczywo z wkładką, które podbiło świat

    ...stanowi genialny wynalazek kulinarny. "Pieczywo z wkładką jest podstawą żywienia na całym świecie. Angielskie sandwiche, meksykańskie tortille, francuskie tosty, włoskie panini, bliskowschodnie pity...

  • Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita(...) chleba. Aby nigdy mu nie brakowało go w życiu i aby Chrystus był zawsze z nim - chleb nazywa się bowiem często imieniem Chrystusa. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa...

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Pasta z bakłażanów

    .... z chlebkiem pita...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Hummus

    Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

    ...smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita. Tahina z pieczonym bakłażanem...

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.