• Informacje na temat:

    pieczywo chrupkie razowe

Przepisy na temat: pieczywo chrupkie razowe
  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Kruche bagietki zapiekane serem zółtym, z szynką, pieczarkami, pomidorem, udekorowane szczypiorkiem.

  • Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!

  • Chleb i bułki znajdziemy w każdej kuchni: najczęściej ze sklepu czy piekarni ale niekiedy też własnoręcznie wypiekane. Ponieważ pieczywo gości na naszym stole codziennie w stosunku miesięcznym czy rocznym kosztuje nas ono dość dużo. Dlatego ważne by o pieczywo odpowiednio zadbać, by dobrze je przechowywać, dzięki czemu na dłużej zachowa swą świeżość i przydatność do spożycia.

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)

  • Smaczny pomysł na "Chrupkie ziemniaki z warzywami"

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • Pyszne i zdrowe.

Artykuły na temat: pieczywo chrupkie razowe
  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...południa jesteśmy zwykle bardziej aktywne, mamy szybszy metabolizm i bez problemu poradzimy sobie z tymi kaloriami. Pełnoziarniste i razowe pieczywo wyróżnia się natomiast wysoką zawartością błonnika(...) dolegliwościach z jelitem drażliwym i zgagą. Razowe, żytnie, mieszane Razowy chleb utrzyma w ryzach cukier. Pieczywo razowe wypiekane jest głównie z mąki nieoczyszczonej, ciemnej. Dzięki temu ma sporo...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Fakty i mity na temat chleba

    Czy mrożone pieczywo jest faktycznie niezdrowe? A chrupkie ma mniej kalorii niż zwykłe? Obalamy niektóre mity dotyczące pieczywa i ujawniamy mniej znane fakty.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Ziarno prawdy

    ...dorosłych proporcje powinny być nieco inne. Powinniśmy jeść przede wszystkim pieczywo razowe, pełnoziarniste, bo ma więcej witamin, przede wszystkim z grupy B, oraz minerałów, zwłaszcza żelaza(...)? Pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Można zjeść 2-3 kawałki na podwieczorek, np. do kefiru. Nie więcej!  To, że jest lekkie i zdrowe, nie oznacza, że wolno jeść je bez ograniczeń. A syci w tak...

  • Kuchenki mikrofalowe to już nie tylko urządzenia służące do podgrzewania potraw. Dzięki nowoczesnej technologii mogą również opiekać je od góry i od spodu, działając w tym zakresie jak piekarnik. Takie możliwości dają mikrofalówki do zabudowy firmy Whirlpool z serii ABSOLUTE. Dostępne w kolorach białym, czarnym, szampańskim i inox, świetnie wkomponowują się w każde kuchenne wnętrze. Cechuje je prosty, minimalistyczny i elegancki design. Nowoczesny panel sterowania zapewnia łatwą obsługę i...

  • DZIEŃ ÓSMY Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • DZIEŃ PIĘTNASTY Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

Zdjęcia na temat: pieczywo chrupkie razowe