• Informacje na temat:

    pieczywo bez zakwasu

Przepisy na temat: pieczywo bez zakwasu
  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...przypominał sfermentowane jabłka. Wszystkim niecierpliwym polecamy dodać do zakwasu kilka kropel soku z kiszonej kapusty, co znacznie przyspieszy dojrzewanie. Przepis jest sprawdzony tysiące razy, więc bez(...)Przepis na chleb pszenno-żytni z "trzech mąk" otrzymaliśmy od pani Urszuli, która jest mistrzynią pieczenia chleba w domowym zaciszu. Na początek potrzebujemy zakwasu, który jest podstawą udanego...

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie(...). Najczęściej wykorzystuje się tę pszenną lub zamienia się ją na kwaśne mleko.  Żurek z białą kiełbasą, a może bez? W mięsie siła? Wydaje Ci się, że jest ono absolutnym must have każdego żurku i barszczu...

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Przepis wart wypróbowania: "Domowe pieczywo z ziołowym serkiem"

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Chleb i bułki znajdziemy w każdej kuchni: najczęściej ze sklepu czy piekarni ale niekiedy też własnoręcznie wypiekane. Ponieważ pieczywo gości na naszym stole codziennie w stosunku miesięcznym czy rocznym kosztuje nas ono dość dużo. Dlatego ważne by o pieczywo odpowiednio zadbać, by dobrze je przechowywać, dzięki czemu na dłużej zachowa swą świeżość i przydatność do spożycia.

  • Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.

Artykuły na temat: pieczywo bez zakwasu
  • Pieczywo dla zdrowia

    ...wzdęcia Zdecyduj się na pieczywo pszenne (na zakwasie), bez soi, pestek dyni i innych ziaren. Białe bułki i chleby są lekkostrawne, można je polecić osobom skłonnym do biegunek, cierpiącym na syndrom(...) chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    Poza tym pieczywo daje energię, zawiera błonnik, mikroelementy, witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego... No więc jeść czy nie jeść? Sklepowe czy domowe?  Dawniej chleb ze sklepu nie różnił się tak bardzo od tego wypiekanego w domu. Obecnie dzieli je przepaść. Typowe sklepowe pieczywo (nie mówimy tu o wyspecjalizowanych rzemieślniczych piekarenkach z ambicjami, lecz o zwykłych...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Fakty i mity na temat chleba

    Czy mrożone pieczywo jest faktycznie niezdrowe? A chrupkie ma mniej kalorii niż zwykłe? Obalamy niektóre mity dotyczące pieczywa i ujawniamy mniej znane fakty.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ..., kukurydza, soja, gryka, proso, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), tapioka, mąki i kasze z tych zbóż (np. kasza jaglana, gryczana) oraz mąki, pieczywo i makarony oznaczone jako bezglutenowe (ze(...)Panuje moda na bezglutenową żywność. W USA wśród osób kupujących takie produkty tylko 12 proc. stanowią osoby ze zdiagnozowaną celiakią. – Nie da się oszukać faktów. Gluten szkodzi coraz większej...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...