• Informacje na temat:

    pieczony oscypek z mięsem

Przepisy na temat: pieczony oscypek z mięsem
  • Kalafiorowo-szpinakowa z mięsem i oscypkiem

    To strzał w dziesiątkę, kiedy burczy w brzuchu. Wystarczy porcja zapiekanki, by najeść się do syta!

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Puszysta minipizza z mięsnym sosem i oscypkiem

    ...pestki. Strąk opłucz, osusz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, posiekaj. Przygotowane warzywa oraz boczek dodaj do mięsa pod koniec smażenia.  4. Masę mięsną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Oscypek...

  • Pomysł na oscypki.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...), zwłaszcza w sezonie zimowym, wytwarzanych jest z mleka krowiego. Oryginalny oscypek robi się wyłącznie z mleka owczego, zaś ten krowi nazywany jest poprawnie gołką. Na Podhalu możemy spróbować także bundzu...

  • Znakomita przekąska do piwa.

  • Udka w ziołowej marynacie

    ...przez praskę. Wsyp wszystkie suszone zioła oraz ostrą paprykę. Marynatę dobrze wymieszaj. Polej nią podudzia kurczaka. Miseczkę z mięsem szczelnie przykryj folią. Włóż do lodówki na godzinę. 2. W tym...

  • Uwielbiam oscypki, zarówno na zimno, jak i na ciepło z żurawiną. Ostatnio odkryłam połączenie oscypka z boczkiem wędzonym. Pyszności.

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się...

  • Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry oscypek to podstawa tego przepisu.

Artykuły na temat: pieczony oscypek z mięsem
  • Biały ser w roli głównej

    Twaróg, ricotta, bryndza, oscypek - to sery, z których stworzysz pyszne i oryginalne dania.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • „Doradca smaku 3” Andrzeja Polana

    Wariacje na temat tradycyjnego bigosu mieszają się tu z zaskakującym sposobem na carbonarę po polsku z... chrzanem, grzybami i żółtkiem. Aromatyczny królik na kolorowo spotyka paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi. W końcu arbuz z truskawkami i awokado sąsiaduje z przepisem na oscypek na pieczonym jabłku i śliwkach. Andrzej Polan przełamuje smaki, nierzadko zadziwia, a przede wszystkim...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    Zupa oscypkowa Składniki: 10 łyżek grubo startego oscypka, 2 żółtka, 2 spore cebule, 30 dag tłuszczu (np. smalcu), 20 dag chleba, litr bulionu warzywnego, sól, ew. natka pietruszki oraz oscypek(...) razem z cebulą. Następnie podsmażoną cebulę z chlebem zalej bulionem, aby trochę "pobulgotały" razem. Po kwadransie wsyp oscypek i wlej rozmieszane żółtka. Wymieszaj, podgotuj, dopraw. Zupę podaj...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...słynnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński - to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy(...) na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Wielka majówka

    Wiosną i latem dużo wolnego czasu spędzamy na łonie natury. Warto przygotować pyszne potrawy i przekąski, które umilą nam te chwile.

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...