• Informacje na temat:

    pieczony boczek babci

Przepisy na temat: pieczony boczek babci
  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Przepis na święcelnik jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a przysmaku nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką.  - Ja uczyłam się piec święcelnik od babci i od mamy. Nie wyobrażam sobie(...) zbyt ciepłego mleka. Wybór wędlin zależy od gustu - w ciasto można zawinąć boczek, baleron, kiełbasę, szynkę. Pani Maria odradza tylko krakowską suchą - lepiej, żeby wędliny były tłuściejsze...

  • Na co dzień i każdą okazję.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...efektowna kolekcja przedwojennych talerzy i starodawny durszlak po babci. A wśród aromatycznych ziół - Małgosia. W szpilkach i zmysłowej sukience. Czerwone paznokcie, usta podkreślone szminką... Prawdziwa...

  • Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)

  • Smaczny mięciutki boczuś prawie''sam się robi''Polecam.

  • No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycznych dań … ale jak pachnie!!!!! Nie robię go zbyt często, dlatego do czasu do czasu, gdy pojawia się na moim stole, nie mogę się opanować i nie uszczknąć choć kawałka … A już apogeum rozkoszy dla podniebienia stanowi przypieczona na chrupiąco skórka – ale o tym ciiiii :)

  • Pysznie pachnący czosnkiem

  • Wypróbowany przepis na "Pieczony boczek"

  • Sprawdzony przepis na "Pieczony boczek"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczony boczek"

Artykuły na temat: pieczony boczek babci
  • Obiad jak u babci

    W żadnej restauracji nie zjemy tak dobrze jak kiedyś u babci. Tych smaków i aromatów się nie zapomina...

  • Całe życie jesteśmy przez nich rozpieszczani, dlatego chociaż raz w roku role mogą, a wręcz powinny się odwrócić! Dni Babci i Dziadka, przypadające odpowiednio 21 i 22 stycznia, trzeba odpowiednio celebrować. Jak? Przygotowując dla wyjątkowych gości pyszny obiad! Fot. 123RF Pyszna, tradycyjna, domowa kuchnia, pełna serca włożonego w przygotowywane posiłki? Oczywiście ta babcina! Babcie są zazwyczaj mistrzyniami wielu potraw, których smaków nie potrafimy odnaleźć już nigdzie indziej. To...

  • Pisankowo…

    .... Często przyjeżdżali do nas rodzice mojej mamy. Mama szykowała w kuchni, tata pomagał… piekł mięsa, boczek pamiętam a już później dziadkowy pasztet. Jajka malowaliśmy w Wielką sobotę rano. Z Koszalina nie(...) jechaliśmy do dziadków całą rodziną, w ostatnich latach życia babci i zaraz po jej śmierci byłam tam sama. I tę Wielkanoc spędzoną z dziadkiem i z jego rodziną pamiętam chyba najwyraźniej. Była miesiąc po...

  • Z powodu zabiegania i zapracowania często nie mamy czasu na gotowanie. Zamiast tego stołujemy się w barach szybkiej obsługi lub jeśli znajdziemy 20 minut czasu więcej idziemy do baru z chińskim jedzeniem lub na pizzę. Może zamiast tego warto zainteresować się produktami mrożonymi domowej jakości? Firma ANITA wprowadza na rynek nową markę pyz i pierogów - Pyza Polska. To dobra wiadomość dla koneserów, a tych w Polsce nie brakuje. Badania wskazują, że na mrożone przysmaki przeznaczamy już 2,3...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...wypiekane głównie przez nasze babcie stały sie nieodzownym produktem sprzedawanym rano w sklepach i piekarniach. Polacy najczęściej mogą dostać drożdżówki z serem, konfiturą i budyniem. Popularne są...

  • 21 maja 2017 r. to wyjątkowa data, którą każdy miłośnik słodkości powinien zapisać w swoim kalendarzu. To właśnie tego dnia obchodzony jest… Światowy Dzień Pieczenia! Kochasz, tęsknisz, a może dziękujesz? Światowy Dzień Pieczenia stanowi doskonałą okazję do tego, by wyrazić swoje uczucia nie tylko za pomocą słów. Oto kilka sprawdzonych przepisów, za pomocą których obdarować możesz swoich najbliższych. 21 maja - upiecz bliskim radość!   1. Rozpieszczaj! Czyli czekoladowe smakołyki dla całej...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...się doprosić, żeby ktoś mi przywiózł surströmming - szwedzkie kiszone śledzie. Gdy jako dziecko pochwaliłam się babci, że właśnie skonsumowałam ślimaki winniczki, poprosiła mnie pół żartem, pół serio(...) zazwyczaj kanapeczki na chrupkim pieczywie, z pomidorami, bazylią i oliwą, a także z kremową wątróbką lub serkiem ricotta i pieczonym boczkiem. Nie sposób nie zauważyć, że na początek Włosi serwują sery, co...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...robić gulasz, pracować swobodniej, komponować. W pani rodzinie istniały tradycje kulinarne? Rodzinne przepisy? - Babcie i dziadkowie od pokoleń mieszkali w Stanach, rodzinne przekazy kuchenne przez(...) prapradziadkowie - pochodzi z tej części Europy. Przodkowie babci z Wilna i Kobrynia. Babcia ze strony ojca często robiła rosół z kulkami z macy - potrawą raczej z tych okolic. Poza tym zupy - typowo polskie...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...