• Informacje na temat:

    pieczone ziemniaki i udka w brytfance

Przepisy na temat: pieczone ziemniaki i udka w brytfance
  • Udka na białym winie

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone udka kaczki"

  • Udka po grecku

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Skórkę z cytryny wymieszaj z oliwą oraz miodem. Dodaj sporą szczyptę suszonego rozmarynu oraz po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku. Mięso natrzyj marynatą. Włóż do miseczki. Przykryj folią i włóż na 4 godziny do lodówki.  2. Ziemniaki wyszoruj, ew. zeskrob skórkę. Potnij na spore kawałki. Posyp solą i skrop...

  • Obiadek z dnia dzisiejszego,mięso wyszło cudownie miękkie w środku a z wierzchu wspaniała chrupiąca skórka.

  • Udka na posłaniu z warzyw

    Składniki: 4 udka kurczaka (po ok. 20 dag) 1 ząbek czosnku, 100 ml soku pomarańczowego 2 gałązki tymianku 1 łyżeczka ziarenek kopru 60 dag buraków czerwonych 80 dag ziemniaków 2 łyżki oleju 2 łyżki oliwy sól pieprz tłuszcz do posmarowania blachy Przygotowanie: 1. Udka umyj, wytrzyj do sucha, przełóż do miseczki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem...

  • Danie proste i szybkie. Jednocześnie można przygotować ziemniaki. Wystarczy 20 min by zrobić obiad dla całej rodziny. Reszta robi się sama.

  • Patelnia pełna smaków

    Udka najlepiej smakują w towarzystwie pieczonych warzyw...

  • Motto jakie mi przyświeca na codzień jeśli chodzi o gotowanie, to "Jak tu zrobić(obiad) żeby się nie narobić", Zamarynuj-wrzuć do piekarnika - wyjmij pyszne jedzonko.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...noc). - Po tym czasie udka przełóż do rękawa do pieczenia, a ten umieść w brytfance. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30-40 minut, aż udka lekko zbrązowieją (po około 20 minutach pieczenia rękaw(...) (gruboziarnista oraz zwykła) - jako dodatek do dania: białe pieczywo lub ziemniaki z wody Sposób przygotowania: - Żeberka umyj, pokrój je na mniejsze kawałki (najlepiej na grubość dwóch palców). Następnie na...

  • Soczyste udka ze słodką skórką. Gorczyca miło chrupie między zębami :)

Artykuły na temat: pieczone ziemniaki i udka w brytfance
  • Udka na 7 sposobów

    ...z mieloną papryką. ll Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłka. Danie podawaj z frytkami udekorowane papryczką chili.(...)Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...przygotowaną gęś ułożyć w brytfance. Podlać 500 ml wody. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 4 godziny. W tym czasie odciętą szyję oraz podroby opłukać. Włoszczyznę(...) smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Dobre, bo polskie

    ...marynatą (trzeba zostawić 3-4 łyżki marynaty). Obierz ziemniaki, pokrój je w łódeczki i wymieszaj z pozostałą marynatą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki oraz 10 ząbków czosnku...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...jajkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Farszem nadziej umytego kurczaka. Zwiąż udka, otwór zepnij wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku (temp. 200°C) i piecz przez ok. godzinę. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, wymieszaj z odrobiną soli, papryki, tymiankiem i 3 łyżkami oleju. Umieść w drugiej brytfance i piecz ok...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Niedzielne mięso duszone

    ...i zachowuje swój kształt. Zbyt długie duszenie powoduje rozgotowanie mięsa. Duszony królik z oliwkami Składniki na 4 porcje : 1 duża cebula, 2 średnie marchewki, 50 dag pomidorów, 4 udka królika(...) nich mięso. Dodać przyprawy, podlać wywarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 2 godziny, aż mięso zmięknie, polewając je czasu do czasu wypieczonym sosem. 3. Upieczone mięso...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...