• Informacje na temat:

    pieczone wedliny z wlasnej roboty

Przepisy na temat: pieczone wedliny z wlasnej roboty
  • przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)

  • Znany i używany przez wszystkich. Najlepiej jednak smakuje ketchup własnego wyrobu.

  • Zdrowy bez konserwantów napój dla naszych pociech i nie tylko.

  • pierwszy raz zrobiłam i wyszło super :))))

  • Domowy najlepszy.

  • Od dawna za mną chodziły takie pierogi,kapusta własnoręcznie ukiszona dała pierogom wyśmienity smak. A odsmażane na chrupiąco to już niebo dla podniebienia. Serdecznie polecam:)

  • Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)

  • Super słodkość dla dzieci i nie tylko

  • Super deserek na okolicznościowe przyjęcie.

  • Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Warto jednak się nią zainteresować ponieważ można ją zastosować do wyroby domowych wędlin, a to coś nowego.

Artykuły na temat: pieczone wedliny z wlasnej roboty
  • Unikajmy konserwantów

    ...nowotworów układu pokarmowego. Samodzielnie pieczmy mięsa np. schab, karkówkę czy pierś z indyka. Kanapka z taką wędliną domowej roboty będzie i zdrowsza i smaczniejsza. Soki Najbezpieczniejsze...

  • Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki. Fot.123RF/Picsel Początki fast foodów Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane...

  • Życie bez konserwantów

    ...i azotynów. Zwiększają one ryzyko nowotworów układu pokarmowego. Samodzielnie pieczmy mięsa np. schab, karkówkę czy pierś z indyka. Kanapka z taką wędliną domowej roboty będzie i zdrowsza, i smaczniejsza...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Dieta zmniejszająca opuchliznę nóg

    ...w tkankach Produkty bogate w sól: To ona powoduje gromadzenie wody w tkankach. Kupne wędliny (mają dużo soli) jedz 1-2 razy w tyg. i zastąp je pasztetami i pieczeniami własnej roboty, które później...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Być kobietą to...

    ...z przetworami własnej roboty. Mam borówki, powidła, dżemy truskawkowe, morele, wiśnie, porzeczkę, aronię. Tego lata mieliśmy dużo gości i trochę mi się ta spiżarnia przerzedziła (śmiech). Kiedy pani zapełnia(...) okazji. Wciąż mam ręce pełne roboty. Ale taki był mój dom rodzinny - czysty, pachnący. Mama i babcia bardzo o to dbały. Pewnie dlatego był taki szczęśliwy. ... dbać o swoje zdrowie, ciało, mądrze...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • I co ty robisz, kochanie?

    ..., bo wydaje mi się, że mąż sobie nie poradzi. No i mam za dużo do roboty, żeby marnować czas. Ewa pokazuje plan z zeszłego tygodnia. Poniedziałek: zawieźć córki na szczepienia, odebrać garnitur męża...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...