• Informacje na temat:

    pieczone udka z ziemniakami

Przepisy na temat: pieczone udka z ziemniakami
  • Udka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami

    Sposób przygotowania Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je(...), ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda...

  • Smaczny pomysł na "Udka pieczone z ziemniakami"

  • Udka na białym winie

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka...

  • Przygotowanie to zaledwie 10 minut, oczkiwanie okolo godziny a efekt rewelacyjny!

  • Udka po grecku

    ...wszystkich stron. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę gałązek powtykaj między udka. Posyp je plasterkami czosnku oraz ziemniakami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 25(...)Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Skórkę z cytryny wymieszaj z oliwą oraz miodem. Dodaj sporą szczyptę suszonego rozmarynu oraz po 1/2 łyżeczki suszonego...

  • Pyszne, szybkie, tanie.

  • Udka z warzywami

    Sposób przygotowania 1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Resztę ziół posiekaj i wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Polej tym udka. Marynuj je 2 godz. Ziemniaki wyszoruj, pokrój. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki oczyść, pokrój na kawałki.  2. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek i pokrojone warzywa. Polej...

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

  • Aromatyczne udka drobiowe

    ...2-3 minuty. Dodaj do mięsa 5-7 minut przed końcem pieczenia.  Udka duszone w pomidorach Sposób przygotowania 1. Udka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Por oczyść, natnij, dokładnie opłucz i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.  2. W garnku rozgrzej masło z 2-3 łyżkami oleju. Włóż udka. Szybko...

  • Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

Artykuły na temat: pieczone udka z ziemniakami
  • Udka pieczone z ziemniakami

    Przygotowanie: Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki(...), doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka kurczaka w ziemniakach

    ...1. Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Przygotowanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy(...). Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.  Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Udka faszerowane

    Dania z drobiu często goszczą na naszych stołach.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Udka na 7 sposobów

    ...z mieloną papryką. ll Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłka. Danie podawaj z frytkami udekorowane papryczką chili.(...)Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...