• Informacje na temat:

    pieczone udka z kurczaka

Przepisy na temat: pieczone udka z kurczaka
  • Udka kurczaka pieczone w ziołach

    Nie ma prostszego sposobu na przyrządzenie kurczaka. Możesz wykazać się inwencją, dodając różne mieszanki swoich ulubionych suszonych ziół. Udka, które zostaną z obiadu, świetnie będą smakować w sałatce lub w sałatowym wrapie ze śmietanowym sosem.

  • Pyszne, szybkie, tanie.

  • Udka pieczone

    Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

  • Chrupiące udka kurczaka

    ..., paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę. 3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj, najlepiej tylko ściereczką...

  • Pyszne, soczyste, szybkie i tanie :)

  • Pikantne udka z kurczaka

    Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 4 łyżki masła po 2 łyżki papryki mielonej: słodkiej i słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki lub więcej pieprzu kajeńskiego łyżka ziół tajskich 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1 Wymieszaj wszystkie przyprawy. Udka umyj i osusz, odetnij widoczny tłuszcz. Natrzyj je mocno mieszanką przypraw - także pod skórą.2 Ułóż udka na blaszce wyłożonej folią. Na każdym połóż...

  • Afrykańskie pieczone udka z kurczaka są niezwykle aromatyczne. Idealne na niedzielny obiadek. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki.

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (bałkańska pasta warzywna) przyprawa do kurczaka 2 łyżki suszonego lubczyk 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki świeżej natki(...) przyprawą do kurczaka, lubczykiem, bazylią oraz natką pietruszki.2 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.3 Kawałki kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy...

  • Pieczone udka z kurczaka marynowane w jogurcie

Artykuły na temat: pieczone udka z kurczaka
  • Udka pieczone z ziemniakami

    ..., doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem(...)Przygotowanie: Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Udka z kurczaka z pieczonymi pomidorami

    Przygotowanie: Mięso/bakłażana przekrój na pół, oczyść i natnij w kilku miejscach nożem. Natrzyj mięso marynatą. Cukinię i papryki pokrój w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory na połówki, a czosnek zostaw w całości w łupince. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż udka w marynacie, dookoła ułóż warzywa i przypraw je suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Całość...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Udka kurczaka w ziemniakach

    ...1. Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...

  • Pieczony kurczak z harissą

    ...brytfanny o wymiarach 30 x 40 cm. Dużym ostrym nożem ostrożnie rozkrój kurczaka od spodu, tak żeby dało się go rozpłaszczyć, a później ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanny, dopraw harissą i odrobiną soli morskiej oraz czarnego pieprzu i skrop czerwonym octem winnym. Starannie natrzyj mięso przyprawami, żeby dotrzeć do wszystkich zagłębień. Ułóż kurczaka płasko na warzywach skórą do góry i wstaw...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Chrupiący kurczak pieczony z przyprawami i majonezem

    Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc. Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia: natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część...

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...