• Informacje na temat:

    pieczone połówki ziemniaków

Przepisy na temat: pieczone połówki ziemniaków
  • Pieczone warzywa

    Składniki: 40 dag młodych ziemniaków po 1 żółtej i czerwonej papryce, sezam 1 mniejszy bakłażan, koper  1 cukinia 30 dag pomidorków rzymskich 1 czerwona cebula, sól, pieprz(...) pokrój je na połówki. 2. Strąki żółtej i czerwonej papryki umyj, przekrój na połowy. Usuń gniazda nasienne. Połówki warzyw ułóż na blasze do pieczenia skórkami do góry. Opiekaj w 180 st. 10 minut...

  • Dobry ziemniak nie jest zły – nie tuczy!

    ..., ziemniaki są lekkostrawne i mają w sobie dużo błonnika, który pomaga w walce z zaparciami i obniża cholesterol. Jeśli przekonałaś się już do ziemniaków, to sprawdź nasz poniższy przepis na pyszne ziemniaki pieczone w mundurkach z rozmarynem! Ziemniaki pieczone w mundurkach z romarynem Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich). Małe ziemniaki zostaw w całości, większe pokrój na...

  • Chrupiąca, złota skórka i jasne, miękkie wnętrze to podstawa dobrze upieczonych ziemniaków. Bardzo łatwe w przygotowaniu, mogące być zarówno dodatkiem jak i daniem głównym

  • Ziemniaki pełne witamin

    .... Jednym z najprostszych sposobów jest pieczenie. Dlatego poniżej podajemy przepis na sałatkę z pieczonych ziemniaków w towarzystwie suszonych pomidorów i sera feta. Składniki potrzebne do przyrządzenia(...) na połówki, natkę pietruszki posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Teraz ziemniaki mieszamy z suszonymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i posiekaną natką. Następnie sałatkę należy doprawić solą...

  • Lżejsza alternatywa dla frytek.Gdy brak pomysłu na obiad,takie ziemniaczki plus kefir to jakieś wyjście:) Smakują również maczane w ketchupie.

  • Ziemniaki faszerowane

    Składniki: 8 dużych ziemniaków 50 dag mięsa mielonego 2 marchewki cebula łyżka oleju 2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa  ostra papryka  natka pietruszki sól pieprz(...), zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa, wymieszaj, smaż 2 minuty. 2. Ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż z nich środki. Miąższ posiekaj drobno, wymieszaj z mięsem i marchewką, lekko podsmaż. Ziemniaki...

  • Smaczne i zdrowe danie na przekąskę.

  • Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

    Sposób przygotowania 1. Z połówek ziemniaków wydrążamy środek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na patelni, doprawiając pieprzem i majerankiem.  2. Do podsmażonego boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki  i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. 3. Tak przygotowane...

  • Doskonały dodatek do obiadu :)

Artykuły na temat: pieczone połówki ziemniaków
  • Młode ziemniaki z pieczonym kurczakiem

    .... Kiełbasę chorizo obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy, w zależności od wielkości na połówki lub ćwiartki. Blachę smarujemy oliwą...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Pieczone ziemniaki z sałatką

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć. Korniszony pokroić w talarki, pomidorki cherry podzielić na połówki. Śmietanę wymieszać z jogurtem, musztardą, majonezem, posiekanym szczypiorem, doprawić solą i pieprzem...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Zapiekane ziemniaki z indykiem

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C Mięso gotować w bulionie 20 minut. Ziemniaki wyjąć, ostudzić, poprzekrawać, lekko wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Na połówki ziemniaków nakładać posiekaną cebulkę, kawałki mięsa, sos worcester, masę śmietanowo-ziemniaczaną...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Kurczak pieczony w ziołach

    ...znów podlej tuszkę szklanką wody.  Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, listki osusz. Pozostałą cebulę obierz i posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na połówki.  Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pomidory i szpinak. Duś razem przez pięć minut. Poprósz solą oraz pieprzem. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posól.  Upieczonego kurczaka zdejmij...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Dania z pieca

    ...aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pieczone łódki ziemniaczane Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 3 łyżki oliwy, morska sól, pieprz, 1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag(...)Zapiekanka mięsno-warzywna Składniki na 4-6 porcji: 50 dag ziemniaków, 65 dag kapusty włoskiej, 2 cebule, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka bulionu instant (w proszku), 1 pęczek natki pietruszki, 15 dag...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...